1. yle.fi
  2. Uutiset

Loiste nostaa sähkön siirtohintoja noin neljällä prosentilla kesäkuussa

Kainuulainen sähköyhtiö Loiste nostaa siirtohintoja kesäkuun alussa. Pientaloissa sähkölasku kasvaa noin 40 euroa vuodessa. Hintojen nostoa perustellaan muun muassa tarpeella lisätä ikääntyvän verkon huoltoa.

Loiste Oy
Energiayhtiö Loisteen kyltto katolla.
Tiia Korhonen / Yle

Loiste Sähköverkko Oy nostaa siirtohintoja kesäkuun alussa. Yhtiö perustelee nostoa tarpeella lisätä ikääntyvän verkon huoltoa ja kunnossapitoa sekä nostaa investointitasoa vanhenevan verkon uusimiseksi. Lisäksi paineita tuo toimitusvarmuusvaatimusten kiristyminen.

Yhtiön mukaan hinnankorotus nostaa sähkölaskua yleisimmän 25A-sulakekoon pientalojen osalta 3,30 ja kerrostalohuoneiston osalta 1,10 euroa kuukaudessa.

Yhtiö kertoo tiedotteessa investoineensa edellisen 10 vuoden aikana 1960- ja 1970-luvuilla rakennettuun sähköverkkoonsa yli 131 miljoonaa euroa.

Yhtiön mukaan investointitarvetta lisää syksyllä 2013 voimaan tullut sähkömarkkinalain muutos, jossa kaikki verkonhaltijat velvoitettiin suunnittelemaan, rakentamaan ja ylläpitämään sähköverkkoaan siten, että sen vioittuminen myrskyn tai lumikuorman seurauksena ei aiheuta asiakkaille asemakaava-alueella yli 6 tuntia eikä muulla alueella yli 36 tuntia kestävää keskeytystä.

Päästäkseen riittävään toimitusvarmuuteen yhtiö suunnittelee nostavansa investointitason 20 miljoonaan euroon vuodessa.

Kuurainen metsämaisema Puolangalla.
Kuva on otettu Puolangan Rasivaaralta 29.12.2014.Arvo Oikarinen, Loiste Sähköverkko Oy

Enemmänkin voisi periä

Sähköverkkoyhtiöiden hinnoittelun kohtuullisuutta ja liiketoiminnasta saatua tuottoa valvoo Energiavirasto.

Loisteen tiedotteen mukaan yhtiö on alittanut vuosina 2008–2013 lain salliman tason noin 15,4 miljoonalla eurolla.

Energiaviraston valvontamalli ottaa huomioon eri muuttujia, joten eri verkkoyhtiöiden siirtohintoja ei voi suoraan verrata toisiinsa. Eroja siirtohintoihin aiheuttavat muun muassa verkon sijainti ja laajuus, alueen eri luonnonolosuhteet, siirretyn sähkön ja sähkönkäyttäjien määrä.

Loiste Sähköverkko Oy:lla on runsaat 58 200 asiakasta ja sähköverkkoa Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Vuonna 2014 yhtiön yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 38 miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi