Hyppää sisältöön

Panssarimuseon kansalaiskeräys tökkii eikä katosrahaa kerry – vaunujen ulkoruokintakausi on kestänyt jo 50 vuotta

Hattulan Panssarimuseon alueella taivasalla oleva panssarikalusto ei pääse ihan lähiaikoina katon alle. Kansalaiskeräys museovaunujen suojakatosten rakentamiseksi ei ole tuottanut odotetusti, niinpä Panssarimuseon säätiö harkitsee keräysajan jatkamista. Vuosi tai pari lisää ei tunnu missään – ovathan vaunuharvinaisuudet viettäneet aikaa ulkosalla jo 50 vuotta.

Kuva: Kari Mustonen/ Yle

Hattulassa sijaitseva Panssarimuseo (siirryt toiseen palveluun) käynnisti vuosi sitten kansalaiskeräyksen, jonka tavoitteena on kerätä rahaa taivasalla olevan kaluston suojien rakentamiseen. Museovaunujen suojelemiseksi tarvitaan puoli miljoonaa euroa.

– Kansalaiskeräys ei ole sujunut ihan niin ripeästi kuin alunperin oletettiin, joten yhtenä vaihtoehtona harkitaan keräysajan pidentämistä, kertoo Panssarimuseon säätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Lemmetyinen.

Kasassa on vasta noin neljäs-viidesosa tavoitteesta.

Tällä hetkellä keräykseen on osallistunut hyvin paljon yksityisiä.

Jari Lemmetyinen

– Tällä hetkellä keräykseen on osallistunut hyvin paljon yksityisiä eli me olemme myyneet hankkeen rahoittamiseksi muun muassa useampia erilaisia levykkeitä, ja niistä on tullut yksityishenkilöiltä ja myös yrityksiltä rahaa.

Lemmetyinen kertoo, että Panssarimuseo on saanut merkittävän lahjoituksen Ruukilta.

– Ruukilta olemme saaneet suojakatosten kattopellit. Lisäksi Panssariprikaatilta olemme saaneet työpanoksen maansiirtotöihin. Ne ovat isoimmat lahjoitukset tähänmennessä.

Panssariprikaatilta olemme saaneet työpanoksen maansiirtotöihin.

Jari Lemmetyinen

Lisäksi on myös joitakin yrityksiä, jotka ovat lähteneet mukaan noin kymmenen tuhannen euron lahjoituksella.

Suojakatokset harvinaisuuksille

Panssarimuseon suunnitelmissa on rakentaa kaksi suojakatosta harvinaisten panssarivaunujen suojaksi. Esimerkiksi neuvostoliittolaisista panssarivaunuista ei ole Venäjän ulkopuolella yhtä kattavaa kokoelmaa.

Katosta kaipaava kalusto on ollut jo viisikymmentä vuotta ulkona, joten hankkeen venyminen vuodella tai parilla ei vaikuta merkittävästi niiden kuntoon.

– Kun hanke saadaan toteutettua, kalusto suojaan ja kunnostettua, niin sitten se myös pysyy kunnossa, Lemmetyinen muistuttaa.

Panssarimuseon kansalaiskeräyksen avasi näyttävästi viime keväänä entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn, joka on myös keräyksen suojelija. Rehn pitää Panssarimuseota hyvin tärkeänä koko valtakunnalle.