"Ehkä me pelätään, että ne ovat biokemistejä" – haalari luo opiskelijaidentiteetin

Vapun aikana kadut täyttyvät opiskelijoista kaikenkirjavissa haalareissaan. Haalari ei ole pelkkä asu, vaan se on tärkeä osa opiskelijaidentiteettiä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Haalarien ja niihin kiinnitettävien merkkien käyttöön on aivan omat sääntönsä.

ilmiöt
Opiskelijat esittelevät haalareitaan ja haalarimerkkejään.
Noora Takamäki / Yle

Mitä yhteistä on oululaisella luonnontieteilijällä ja humanistilla? Tässä tapauksessa ainakin opiskelijahaalarin väri. Maantieteen opiskelija Essi Jokinen ja kulttuurialan opiskelija Juuso Taipale voisivat omien sanojensa mukaan tutustua ihan pelkän haalarin värin perusteella.

– Voihan sitä sekoittaa, että on samalta alalta, mutta sitten ei olekaan, ja tutustua ihan vahingossa, Jokinen naurahtaa.

Ehkä me Atlaksessa pelätään, että ne ovat biokemistejä.

Essi Jokinen

Maantieteen ainejärjestö Atlaksen opiskelijat yrittävät joskus jopa vältellä samanvärisissä haalareissa liikkuvia, kun taas kulttuurialan järjestö Kulttia edustava Taipale kertoo lähestyvänsä hengenheimolaisia helposti.

– Ehkä me Atlaksessa pelätään, että ne ovat biokemistejä, ja vältellään kaikkia, Jokinen virnistää.

Oulussa viininpunaisia haalareita käyttävät Oulun yliopiston maantieteen ja biokemian opiskelijat sekä Oulun ammattikorkeakoulun kulttuurialan opiskelijat.

– Kyllä minä ainakin, jos kaupungilla näen tämän värisiä haalareita, huutelen, että kivan näköiset haalarit ja saan saman vastauksen takaisin, Taipale kertoo.

"Pyhähousut" ovat osa opiskelijaidentiteettiä

Jokisella opintoja on takana neljä vuotta, Taipaleella kolme. Molempien haalareissa näkyykin jo eletty opiskelijaelämä.

– Oma haalari on tärkeä. Yksi vanhempi opiskelija sanoo, että nämä ovat ne pyhähousut, jotka laitetaan päälle, kun lähdetään juhlimaan, Jokinen kertoo.

Haalarissa saa varmasti vähän enemmän anteeksi.

Juuso Taipale

– Haalari on tärkeä osa opiskelijaidentiteettiä. Varsinkin, kun näitä merkkejä on kertynyt, niin se muistuttaa siitä, mitä on tullut tehtyä, Taipale sanoo.

– Haalari on osa yhteishengen kasvatusta. Fuksille on tosi tärkeää saada oma haalari ja osoittaa, että on jo kertynyt opiskelutaivalta ja sillä tavalla tulla osaksi joukkoa, Jokinen jatkaa Taipaleen ajatusta.

Oulussa opiskelijat aloittavat perinteisesti vapun juhlinnan jo vappuaattoa edeltävällä viikolla. Tämän voisi kuvitella kiristävän paikallisten hermoja, mutta Jokinen ja Taipale ovat saaneet viettää tärkeää juhlaansa aina hyvillä mielin.

– Tämä on jo niin vanha instituutio, että keski-ikäisetkin ovat varmaan käyttäneet haalaria ja he kyllä ymmärtävät, mitä me teemme haalarit päällä. Ja haalarissa saa varmasti vähän enemmän anteeksi, Taipale sanoo.

Haalaria ei saa pestä

Haalaria ei yksinkertaisesti nakata päälle, vaan sen käyttöön liittyy tiettyjä sääntöjä. Niistä tärkein on varmaankin se, että haalaria ei saa pestä.

– Suihkuun saa mennä haalarit päällä. Se on ainut tapa, miten ne saa pestä, Jokinen kertoo.

Haalari on osa yhteishengen kasvatusta.

Essi Jokinen

– Tai uimaan, Taipale jatkaa ja myöntää, että oma haalari voisi saada ensimmäisen kasteensa meressä tai suihkulähteessä tänä vappuna.

Haalarimerkkien kiinnittämisessä on pariakin koulukuntaa. Jokisen mielestä haalarimerkkejä ei missään nimessä saa kiinnittää muulla tavoin kuin itse ompelemalla, Taipale on puolestaan ulkoistanut merkkien ompelun milloin äidilleen ja milloin naispuolisille ystäville.

– Meillä on Atlaksella tällainen haalarimerkkikin, jossa kielletään haalarimerkkien liimaaminen. Kaikki on ommeltu sormet verillä, Jokinen kertoo.

Haalarimerkki koristaa haalarin

Perinteisesti merkkejä on ollut tapana vaihtaa eri aloilla opiskelevien ystävien kanssa. Koristelukaan ei rajoitu pelkkiin merkkeihin.

– Näihinhän voi laittaa esimerkiksi pinssejä ja muuta krääsää. Tällä hetkellä omissa haalareissani on vain heijastin. Aiemmin on ollut ainakin taskulamppu ja avainperä, mutta ne ovat lähteneet kävelemään jossain vaiheessa iltaa, Taipale naurahtaa.

Tällä hetkellä omissa haalareissani on vain heijastin. Aiemmin on ollut ainakin taskulamppu ja avainperä, mutta ne ovat lähteneet kävelemään jossain vaiheessa iltaa.

Juuso Taipale

– Minulla on Hello Kitty Pez -lelu, josta saa karkkia, Jokinen kertoo.

Pääasiassa haalarimerkkejä tekevät opiskelijajärjestöt, jotka joko myyvät niitä eteenpäin tai jakavat niitä tapahtumiin osallistuville. Sekä Atlas että Kultti ovat järjestäneet useita haalarimerkkien suunnittelukisoja. Parhaimmat merkit on palkittu ja toteutettu.

– Visuaalinen suunnittelu on yksi meillä opiskeltavista aloista. Se näkyy varmaan tässä, että he pääsevät purkamaan paineita haalarimerkkien muodossa, Taipale arvioi.

Yksi Atlaksen suunnittelemista merkeistä on Muumeista tuttu Mörkö, jonka rinnassa komeilee teksti party spoiler eli juhlien pilaaja. Hieman synkällä merkillä on kuitenkin valoisa puolensa.

– Tämä merkki on heijastinkangasta sen takia, että yksi meidän opiskelija päätti polkupyöräillä keskustasta Linnanmaalle moottoritietä pitkin. Ajateltiin, että onpa nyt ainakin heijastin, että näkyy autoille, Jokinen hymyilee.

Noora Takamäki / Yle Oulu