Jo pikkulapset joutuvat fysioterapeutille – syynä tabletteihin hurahtaminen

Lapset käyttävät nykypäivänä tablettitietokoneita jo ensimmäisinä elinvuosinaan. Sohvan nurkassa röhnötetään epämääräisissä asennoissa ja niskat menevät jumiin hyvin varhaisessa vaiheessa. Pientenkin lasten niska- ja selkävaivat näkyvät jo lääkäreiden ja fysioterapeuttien vastaanotoilla.

Kotimaa
lapset pelaavat tabletilla
Jari Pelkonen / Yle

Tablettitietokone on monen lapsen rakkain leikkikalu. Pelien ja piirrettyjen parissa kuluu jopa useita tunteja. Älylaitteiden kova käyttö on pantu merkille jopa lastenklinikoilla.

– Lapset ovat kautta aikojen lukeneet kirjoja huonoissa asennoissa, mutta nyt tablettien käyttö ja sitä kautta huonot työasennot ovat lisääntyneet, kertoo lastenkirurgi Sari Malmi Satakunnan keskussairaalasta.

Malmin mukaan tableteilla on oma osuutensa lasten niska- ja selkävaivoissa, vaikka liikunnan puutettakin asiasta voi osin syyttää.

Isompi ruutu parantaa pään asentoa

Fysioterapeutti Riikka Lempinen kertoo, että Satakunnan keskussairaalassa on asiakkaina useita lapsipotilaita, joiden vaivojen taustalta löytyy yhteys tabletin käyttämiseen.

Lempinen toivoo, että vanhemmat kiinnittäisivät enemmän huomiota lastensa tabletti-ergonomiaan. Hän suosittelee, että koneilla pelattaisiin vaikkapa jumppapallon päällä istuen. Myös tabletin koolla on merkitystä.

– Mitä pienempi ruutu on, sitä lähempänä laitetta pidetään. Niskan asento on silloin huonompi ja hartiat kiertyvät eteen. Kun ruutu on isompi, voi sitä katsella kauempaa ja pään asento paranee.

Huonot tavat seuraavat iän mukana

Pahimmillaan huonosta ergonomiasta saattaa seurata elinikäinen vaiva.

– Minkä lapsena oppii, sen vanhana taitaa, Sari Malmi toteaa.