1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nakki

Perinteiset nakit ja perunasalaatti kuuluvat edelleen suomalaisten vappuun

Vaikka texmexit ja tortillat tekevät tuloaan myös suomalaispöytiin, pitävät vanhat traditiot edelleen pintansa.

Kuva: Pertti Pitkonen / Yle

Nakit ja perunasalaatti ovat edelleen vapun ykkösjuttu ainakin ruokakauppiaan näkökulmasta katsottuna. Myös munkit ja sima tekevät kauppansa.

– Nakkikauppa käy vilkkaana, se kuuluu tähän vapun perinteeseen. Sitä ei ole muuttanut mikään, sanoo päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Tapio Einola Porin Itäkeskuksen Prismasta.

Joulu ja pääsiäinen ovat varsinaisia myyntipiikkejä ruokatavarapuolella, mutta myös vapuksi ihmiset sullovat paljon ruokaa ostoskärryihin.

– Aina kun on yksi juhlapyhä, se aiheuttaa todellisen ostospiikin kahteen edeltävään päivään.

Ruokatottumuksetkin muuttuvat ja kansainvälistyvät pikkuhiljaa. Vaikka perinteet edelleen ovat kunniassa ainakin juhlapyhinä, on uusiakin tapoja ilmaantumassa.

– Texmexit ja tortillat ovat nousseet suosituksi vapunajan myynnissä, myös grillattava tavara kuuluu nykyään monen vappuun, luettelee Einola.

Nakeista on vara valita

Ulvilalainen perheenäiti Satu Berg on täyttämässä ostoskärryään monenlaisilla herkuilla ja vihanneksilla, mutta vielä kärryistä puuttuvat vapun olennaisimmat jutut eli nakit ja perunasalaatti.

– Nakkihyllyä kohti tässä ollaan juuri menossa. Se kuuluu ehdottomasti meidän vappuperinteeseemme.

Hyllyt notkuvat monenlaisesta nakkitarjonnasta. On vanhanajan perinnenakeista maustettuihin nakkeihin ja kuorettomiin nakkeihin. Bergin perheessä ollaan kriittisiä erilaisten nakkien valinnassa.

– Lapset ovat tarkkoja siitä, mitä he haluavat. Isä haluaa ehdottomasti kotimaisia nakkeja, poika haluaa näitä napsahtavia nakkeja ja tytöt haluavat taas sellaisia nakkeja, mitkä eivät napsahda, nauraa Berg.