1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ydinvoimalatyömaa parturoitu paljaaksi – luvilla ei lainvoimaa

Fennovoiman ydinvoimalan rakennustyömaa Pyhäjoella on hakattu paljaaksi, vaikka maisematyöluvalla ei ole vielä lainvoimaa. Tilanne ei ole kuitenkaan laiton. Lupa hakkuiden aloittamiseen oli, vaikka luvista oli tehty muistutuksia. Hanhikivenniemellä majailevat luonnonsuojelijat kauhistelevat asiaa.

Kuva: Timo Nykyri / Yle

Pyhäjoen Hanhikivenniemen ydinvoimalatyömaalla on avonaista. Hakkuut on tehty mielenosoittajien vastustuksesta huolimatta. Hakkuut olivat periaatteessa laillisia, sillä samalla kun niille myönnettiin maisematyölupa, myönnettiin myös lupa aloittaa työt heti, muistutuksista huolimatta. Stora Enso vetäytyi urakasta lupakiistan vuoksi, mutta L&T Biowatti aloitti puiden kaatamisen.

Lassila & Tikanoja ei ymmärtänyt sitä, että vaikka saataisiin käytännössä laiton lupa hakkuille, niille ei ole sosiaalista hyväksyntää.

Eleonoora Karttunen

– Stora Enso on oppinut, miten PR-asioita hoidetaan. Heillä on syynsä yrittää pitää imago kauniina. Ilmeisesti Lassila & Tikanojalle tilanne on uusi. He eivät ehkä ymmärtäneet sitä, että vaikka saataisiin käytännössä laiton lupa hakkuille, niille ei ole sosiaalista hyväksyntää. Kyllä siitä joku metakan nostaa, toteaa hakkuualueella mieltään osoittavan ympäristöverkosto Hyökyaallon mediahenkilö Eleonoora Karttunen.

Fennovoima myöntää, että lainvoimaa hakkuuluvalla ei ole, mutta muistuttaa, että lupa töiden aloittamiseen silti oli.

– Saimme Pyhäjoen kunnan rakennusvalvontaviranomaisen luvan ja siihen sisältyy myös lupa aloittaa työt ennen kuin tämä maisematyölupapäätös on lainvoimainen, sanoo Fennovoiman aluetiedottaja Jaana Kangas.

Muistutuksilla ei käytännön merkitystä

Moni ihmettelee suomalaista lupakäytäntöä, joka olettaa automaattisesti, että maisematyöluvasta tehtyjä valituksia ei hyväksytä. Muistutuksen hyväksymiselläkään ei olisi enää mitään käytännön merkitystä, koska metsä on ehditty jo hakata maan tasalle erillisen aloitusluvan turvin.

Myös luonnonsuojelijoita käytäntö ihmetyttää. Heidän mielestään ydinvoimayhtiö on Suomessa korkealla lain yläpuolella ja se, mistä tavallinen ihminen joutuisi vankilaan, on valtiovallan arvostamaa talouden edistämistä.

Metsää ei saa enää takaisin, vaikka hakkuulupa ei saisikaan lainvoimaa. Kun ihmettelee Fennovoiman edustajalle, mitä hyötyä on tehdä muistutuksia lupapäätöksestä, kun puut on jo kaadettu, saa vastaukseksi ensin pitkän hiljaisuuden ja sitten vaimean vastauksen.

Nämä muistutusten tekemiset kuuluu tähän meidän demokratiaan.

Jaana Kangas

– No tämä on ihan totta. Mutta nämä muistutusten tekemiset kuuluvat tähän meidän demokratiaan. Prosessiinhan kuuluu, että luvasta voidaan tehdä muistutuksia ja ne käsitellään sitten oman aikataulun mukaan, kaartelee Kangas.

Ydinvoimalan vastustajat toiveikkaita

Ydinvoimalahankkeen toteutuminen ei ole vielä kirkossa kuulutettu, vaikka maastotyöt ovatkin jo vauhdissa ja metsä kaadettu. Luonnonsuojelijat ovat edelleen toiveikkaita.

– Toivotaan, että 30 vuoden päästä tässä on taas omanlaisensa mukava metsä ja sitten naureskellaan sille hullulle hankkeelle, että joku meinasi tähän joskus ydinvoimalan rakentaa, naurahtaa ympäristöverkosto Hyökyaallon Eleonoora Karttunen.