Karhut liikkeellä mahat kurnien – muista nämä vinkit kohtaamishetkellä

Eteläisen Suomen karhut ovat jo ruoanhaussa. Välillä kontiot näyttäytyvät ihmisillekin.

Kotimaa
Karhu lähikuvassa Martinselkosen eräkeskuksessa Suomussalmella.
Kaisu Jansson / Yle

Iso uroskarhu jäi huhtikuun lopulla tavarajunan alle Pieksämäellä. Suomen riistakeskuksen riistasuunnittelija Veli-Matti Pekkarinen muistuttaa, että kontiot ovat jo liikkeellä.

– Kyllä keskisen ja eteläisen Suomen alueella kaikki karhut jo liikkuvat, mutta Pohjois-Suomessa ne pystyvät olemaan vielä makuullaan, Pekkarinen arvioi.

Viimeistään karhun petipohjan kastuminen sulamisvesien takia ajaa mesikämmenen pois unilta. Itäisessä Suomessa vakiintuneella kannanhoitoalueella on noin 500 karhua. Huippuvuosista kanta on hieman supistunut.

Kaikki ilmoitukset ovat hyviä

Riistakeskuksen paikalliseen toimistoon ilmoituksia karhuista tulee suhteellisen vähän. Riistasuunnittelija Veli-Matti Pekkarinen arvioi sen johtuvan siitä, että ihmiset osaavat ilmoittaa havainnoistaan suoraan alueen suurpetoyhdyshenkilölle. Kysymyksiä kuitenkin tulee.

– Taisi olla viimeksi eilen, kun meillä kävi asiakas näyttämässä kuvaa ja kysyi, onko tätä puun runkoa rusikoinut karhu, Pekkarinen sanoo.

– Karhuhavainnot ovat tärkeitä, varsinkin jos niitä tehdään asutuksen lähellä.

Pieksämäellä junan alle jääneen karhun lisäksi Etelä-Savossa riistamiehet pitää nyt kiireisenä Juvan suunnalla vahinkoa tuottanut karhu tai pieni karhuryhmä.

– Muutamana iltana on havaintoja tapahtunut. Olemme nostaneet valmiutta niin, että paikallinen suurriistavirka-apuryhmä pystyy tekemään karhun karkoituksen poliisioperaationa. Poliisi päättää, että säikäytetään karhua kunnolla ja saatetaan se asutuksen luota pois.

Jätteet ja hunaja houkuttelevat

Aika ajoin karhut eksyvät ihmisasutuksen tuntumaan. Syitä on muutamia.

– Karhujen tuttavallisuus johtuu toisaalta vuodenajasta ja toistaalta ravintotilanteesta. Keväällähän karhut ovat poikkeuksellisen nälkäisiä, Veli-Matti Pekkarinen tietää.

Esimerkiksi teurasjäte tai kalojen perkausjätteet voivat houkuttaa kontion kotipihalle. Mehiläispesien makea tuoksu vetää mesikämmeniä myös puoleensa.

Mitä tehdä karhun tavatessa?

Riistasuunnittelija Veli-Matti Pekkarinen liikkuu työnsä ja harrastuksiensa puolesta kohtuullisen paljon metsässä. Mies ei ole kuitenkaan koskaan karhua luonnossa tavannut.

– Uskon, että karhu on nähnyt tai kuullut minut. Mitään syytä karhulla ei ole ihmistä lähestyä. On kysymys tiedon tarkastuksesta, karhu huomaa jotain erikoista ja tarkistaa mistä on kysymys tai sitten ihminen tulee pahki eli törmää tähän eläimeen.

– Luulen, että molemmat, sekä ihminen että karhu, haluavat pois siitä tilanteesta.

Jos karhuun metsässä kuitenkin törmää, niin kuinka tulisi toimia, vaikka reaktiot muuta huutaisivat?

– Pitäisi kuitenkin pysyä rauhallisena. Juokseminen karkuun tai puuhun kiipeäminen eivät auta, karhu on molemmissa lajeissa lahjakkaampi, Pekkarinen virnistää.

– Pitäisi pysähtyä ja selkäänsä kääntämättä lähteä rauhallisesti poispäin. Jos on koira mukana, niin se pitäisi kytkeä tai pitää kytkettynä.

– Käsien huitominen ja huutamien ei välttämättä ole paras keino, koska karhu voi kokea sen uhkaavana.

Normaali luonnossaliikkuja, kuten marjastaja tai sienestäjä pitää riistasuunnittelijan mukaan jo lähtökohtaisesti sen verran ääntä, että yhteentörmäyksiltä pitäisi välttyä.