Venäläinen seksikauppa innostui juhlimaan voitonpäivää – ideoijia uhkaa vankileiri

Seksilelupakkausten mitalikuvio oli kopioitu toisen maailmansodan urhollisuusmitalista. Voitonpäivää vakavasti viettävällä Venäjällä se aiheutti kohun ja saattaa johtaa vankeustuomioon.

Ulkomaat
Voitonpäivän juhlallisuuksia varten asennetaan banneria Moskovan Punaisella torilla.
Voitonpäivän juhlallisuuksia varten asennetaan banneria Moskovan Punaisella torilla 27. huhtikuuta.Yuri Kadobnov / AFP

Venäläisen seksikauppaketjun markkinointikampanjan ideoijia uhkaa vankileirituomio, jos kaupan seksilelujen hintalappuihin painetun kuvan todetaan loukanneen suuren isänmaallisen sodan symbolia.

Jekaterinburgissa pääkonttoriaan pitävä Kasanova 69 -ketju painatti muun muassa hieromasauva- ja liukastusvoidepakkauksien hintalappuihin kuvan mitalista, jollaisia Venäjällä myönnettiin urhoollisuudesta toisessa maailmansodassa. Mitalin keskellä on neuvostosymboli, sirppi ja vasara.

Tarrat uusittiin ripeästi, kun asiasta syntyi kohua paikallisissa tiedotusvälineissä. Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen kansanedustajalle Oleg Mihejeville se ei kuitenkaan riitä. Hän on pyytänyt syyttäjiä tutkimaan, onko kauppaketju rikkonut natsismia edistävää lakia. Enimmäisrangaistus lain rikkomisesta on vuosi pakkotyötä.

– Toivon syyttäjien selvittävän, kuka ja miksi päätti hankkia julkisuutta seksivälinekaupalle rikkomalla tällä tavoin hyvän ja pahan rajan, Mihejev sanoi sosiaalisessa mediassa.

Voitonpäivän alla ollaan herkkinä

Kasanovan myyntijohtajan Ilja Ostaninin mukaan mitalikuviolla mainostettiin voitonpäivän erikoistarjousta. Kauppa halusi juhlistaa Saksan 70 vuoden takaisen antautumisen tärkeää merkkipäivää, Ostanin sanoi.

Ensi viikolla vietettävä voitonpäivä on Venäjällä vakava juhla, jonka alla ovat lisääntyneet epäilykset sodan ja siinä taistelleiden loukkaamisesta.

Kolme nuorta naista sai viikonloppuna 10–15 päivän vankeusrangaistukset julkaistuaan internetissä videon tanssistaan sotamuistomerkillä Novosirossiiskissa. Moskovan lähellä puolestaan viranomaiset pyysivät anteeksi erhettä käytettyään julisteessa vahingossa natsijoukkojen kuvaa puna-armeijan sijasta. Julisteen tekstissä luki: "He taistelivat isänmaan puolesta".

Lähteet: AFP