Ahtisaari tapasi Putinin Moskovassa

Rauhan edistämiseksi perustettu The Elders -ryhmä keskusteli Venäjällä kysymyksistä, jotka aiheuttavat jännitteitä valtioiden välille.

Ulkomaat
Vladimir Putin, Jimmy Carter, Kofi Annan ja Martti Ahtisaari.
Kuvassa vasemmalta Vladimir Putin, Jimmy Carter, Kofi Annan ja Martti Ahtisaari.Sergei Karpukhin / EPA

Entisistä valtio- ja YK-johtajista koostuva The Elders -ryhmä on päättänyt vierailunsa Moskovassa tapaamalla presidentti Vladimir Putinin hänen virka-asunnossaan.

YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin johtama ryhmä, johon kuuluu myös Suomen entinen presidentti Martti Ahtisaari, keskusteli Putinin kanssa kasvaneista kansainvälisistä jännitteistä.

Annan sanoo olevansa iloinen, että ryhmälle tarjoutui tilaisuus keskustella Venäjän roolista Putinin kanssa. Jotta konflikteja voitaisiin purkaa ja luottamusta rakentaa, korkean tason vuoropuhelu ja tehokkaat toimet ovat välttämättömiä, Annan sanoi lehdistötiedotteessa tapaamisen jälkeen.

Ryhmä tapasi Moskovassa myös muun muassa ulkoministeri Sergei Lavrovin, Neuvostoliiton viimeisen presidentin Mihail Gorbatšovin ja Venäjän entisen pääministeri Jevgeni Primakovin.

Etelä-Afrikan presidentin Nelson Mandelan vuonna 2007 perustama The Elders, jonka on omistautunut rauhan edistämiselle, ei ole aiemmin käynyt Moskovassa.