Hyppää sisältöön

WHO: Vihurirokko hävitetty Amerikan mantereilta

Suomessakin vihurirokko on jo hyvin harvinainen, mutta Amerikoista se on nyt hävitetty kokonaan. Argentiina oli siellä viimeinen maa, jossa virus vielä sinnitteli.

Pohjois- ja Etelä-Amerikka ovat ensimmäisinä mantereina onnistuneet pääsemään täysin eroon kotoperäisestä vihurirokosta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n yleisamerikkalainen alajärjestö PAHO antoi Amerikoille puhtaat paperit ja onnitteli historiallisesta saavutuksesta, kun viimeisestä siellä saadusta vihurirokkotartunnasta tuli kuluneeksi viisi vuotta. Sen jälkeen todetut tartunnat on saatu matkoilla muilla mantereilla.

Joukkorokotukset vihurirokkoa vastaan aloitettiin vuonna 1969. Vaikka tauti on yleensä lievä ja vaaraton, niin sikiöille se on uhka. 1960-luvun puolivälissä Yhdysvalloissa oli ollut vakava epidemia, jonka takia 20 000 lasta syntyi vammaisena.

Yhdysvaltojen viimeisestä tartunnasta on jo kymmenen vuotta. Amerikkojen viimeisenä maana joukkoon liittyi Argentiina, jossa vihurirokkoa ei ole tavattu kotoperäisenä sitten vuoden 2009.

Tuhkarokonkin piti jo olla nujerrettu

Vihurirokko on kolmas tartuntatauti, jonka hävittämisessä Amerikat ovat ensimmäisiä. Isorokko eliminoitiin vuonna 1971 ja polio 1994. 

Suomestakin vihurirokko on hävinnyt rokottamalla niin vähiin, ettei vuosittain todeta kuin korkeintaan yksi tartunta. Puolassa on kuitenkin jyllännyt epidemia vielä tällä vuosikymmenellä.

Isorokkovirusta maapallolla on enää vartioituna laboratorioissa, mutta poliota sairastetaan edelleen kotoperäisenä Afganistanissa, Pakistanissa ja Nigeriassa.

PAHO:n seuraavana tavoitteena on hävittää Amerikoista tuhkarokko. Yhdysvalloissa sen piti olla historiaa jo 15 vuotta sitten, mutta joidenkin vanhempien luopuminen lastensa rokottamisesta on tuonut taudin takaisin. Syynä ovat olleet käsitykset, että tuhkarokkorokotus voi aiheuttaa lapselle autismin.