Valkeaa vappua! – Sotkamossa satoi 25 senttiä lunta

Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin huonosta ajokelistä Keski-Suomessa, Pohjois- ja Etelä-Savossa, Pohjois- ja Etelä-Karjalassa sekä Kainuussa.

Kotimaa
Luminen katu Kajaanissa vappuaattona.
Lumi peitti Kajaanin kadut vappuaattona.

Itäisessä Suomessa on tullut yön aikana kunnolla lunta. Eniten lunta on satanut Kainuun Sotkamossa, 25 senttimetriä.

Lumen määrä vaihtelee voimakkaasti paikallisesti, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Ilkka. Esimerkiksi Kuopiossa on tupruttanut 10 senttiä lunta, ja Jyväskylässä 5–10 senttiä.

– Pääasiassa on satanut Pohjois-Savossa ja -Karjalassa ja Kainuussa. Enimmäkseen kertymät ovat olleet pieniä, muutamia senttejä. Vain muutamalla paikkakunnalla on tullut yli kymmentä senttiä.

Eteläisin paikka, jossa lunta on satanut, on Keski-Suomen Joutsa.

– Sade on tullut sitä etelämmässä pääosin vetenä. Ihan etelässäkin on räntää tullut, mutta siitä ei ole jäänyt kertymiä maahan.

Lumi- ja räntäsateen takia Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen erittäin huonosta ajokelistä Keski-Suomessa, Pohjois- ja Etelä-Savossa, Pohjois- ja Etelä-Karjalassa sekä Kainuussa. Tien päällä saa olla tarkkana, koska autoilijat ovat vaihtaneet jo kesärenkaat alle.

– Jos siellä tiellä on viisitoista senttiä märkää sohjoa, niin se voi olla paikoin todella huono. Kieli keskellä suuta on hyvä pitää.

Pitkään valkeasta vapusta ei saa nauttia, sanoo Ilkka. Iltapäiväksi itäiseen Suomeen on ennustettu reilusti plus-asteita.

– Sellaista 3–4:ää astetta minimissään. Kyllä se aika nopeasti lähtee sulamaan.

Hetkellinen takatalvi aivan toukokuun kynnyksellä ei ole Ville Ilkan mukaan epätavallista, mutta ei ihan jokavuotistakaan.