Helmi ja Heikki rakensivat kodin uimastadionin mäntyyn

Helmikuussa Helsingin uimastadionin liepeillä alkoi asustaa kanahaukkapariskunta. Pian kävi ilmi, että siiveikkäillä taisikin olla pesäpuuhat menossa männyn latvassa.

Kotimaa
Helsingin Uimastadionilla pesii kanahaukkapariskunta
Kanahaukan tyylikäs lentoonlähtö. Taitaa olla Heikki liikenteessäVesa Marttinen / Yle

– Vasta pääsiäisen pyhinä naaraslintu alkoi viettää säännöllisemmin aikaa pesässä, mikä viittasi siihen että Helmi alkoi hautoa pesässä munia. Tätä on ollut poikkeuksellisen mielenkiintoista seurata, kertoo Uimastadionin liikuntapaikkamestari Sari Tamminen

Uimastadionin henkilökunta on nimennyt kanahaukkapariskunnan Helmiksi ja Heikiksi. Helmi on rengastettu, mutta vielä ei tiedetä onko emolintu muuttanut maalta kaupunkiin vai onko se kenties stadin omia neitoja.

Uimareista tuskin haittaa

Maauimala avautuu yleisölle sunnuntaina 10. toukokuuta, mutta uimareista ei uskota olevan haittaa kanahaukkojen pesinnälle

– Maauimalan asiakkaat tuskin häiritsevät pesintää. Uimastadionilla kevään mittaan tehty remontti on ollut hyvä testi kanahaukkojen stressinsietokyvylle, kertoo ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen.

Jotta pesintä sujuisi mahdollisimman suotuisasti, haukkaperheen kotimänty on eristetty mellakka-aidoin ja pesimäaikana puun läheisyydessä liikkumista sekä elämöintiä tulee muutenkin välttää. Kanahaukka on rauhoitettu kokonaan.

Poikasia luvassa lähiaikoina

Uimastadionin asiakkaita informoidaan kanahaukkojen pesinnästä maauimalan ilmoitustauluilla ja muissa tiloissa. Lisäksi maauimalan valvontakamera on kohdistettu Helmin ja Heikin pesäpuuta kohti.

Yleensä kanahaukkanaaras munii maalis-toukokuussa 3-6 munaa, joita se sitten hautoo 35-38 vuorokautta.

Helmin ja Heikin jälkikasvu kuoriutuu näillä näkymin toukokuun alkupuolella. Muninta- ja kuoriutumisaika ovat haukkojen lisääntymisen kannalta kriittisintä aikaa.

Jatkossa maauimalan kanahaukkaperheen eloa seurataan ahkerasti Liikuntaviraston Facebook-, Twitter- ja Instagram-tileillä.