1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Armeija menettää reserviä – sotilaasta siviilipalvelusmieheksi muutamassa päivässä

Reservistä poistuminen kiihtyy, kun yhä useampi armeijan käynyt henkilö hakeutuu täydennyspalvelukseen. Siviilipalveluskeskuksen täydennyspalvelukseen hakeutuneiden määrä on kasvanut tämän vuoden puolella merkittävästi. Samaan aikaan Puolustusvoimat on kertonut lähestyvänsä reserviläisiä kirjeellä.

Kotimaan uutiset
Flaijeri
Aseistakieltäytyjäliiton esite, jossa kerrotaan asepalveluksen vaihtoehdoista, kutsuntapaikan ulkopuolella.Toni Pitkänen / Yle

Varusmiespalveluksen käynyt henkilö voi kieltäytyä kertausharjoituksista hakemalla täydennyspalvelukseen. Täydennyspalvelukseen voi hakeutua missä vaiheessa tahansa varusmiespalveluksen jälkeen. Täydennyspalvelus kestää enintään 40 päivää, mutta käytännössä kesto on tällä hetkellä viisi päivää.

– Yhtä yleisintä syytä palvelukseen hakeutumiseen ei ole, mutta käytännössä niinä vuosina, kun Puolustusvoimat on lisännyt kertausharjoitusten määrää, ovat täydennyspalvelushakemuksetkin lisääntyneet, sanoo Siviilipalveluskeskuksen johtaja Mikko Reijonen.

Viime vuonna täydennyspalvelukseen hakeutui ennätykselliset 308 henkilöä. Esimerkiksi vuonna 2007 hakijoita oli vain 58.

Tänä vuonna hakijoita on jo huhtikuun loppuun mennessä 241 ja esimerkiksi 22.–29.4. välisenä aikana 33 kappaletta. Jos tahti jatkuisi samanlaisena, hakijamäärä nousisi tänä vuonna reilusti yli tuhannen.

"Reserviläiskirjeellä vaikutusta"

Reservistä poistuminen kiihtyy samaan aikaan, kun Puolustusvoimat aikoo lähestyä kaikkia armeijan reserviläisiä kirjeellä. Yhteydenoton tarkoituksena on päivittää reserviläisten henkilökohtaisia tietoja, kertoa kunkin rooli reservissä sekä testata asevelvollisrekisterin toimivuutta.

– Tieto omasta sodan ajan tehtävästä on voinut saada armeijan käyneitä pohtimaan omaa tilannettaan ja reservistä eroamista, arvioi Mikko Reijonen.

– Reserviläiskirjeitä lähtee toukokuussa 900 000 kappaletta, joten kirjeiden määrä ei voi olla vaikuttamatta reservistä pois hakeutuvien määrään.

Reijonen arvioi, että reserviläiskirjeiden todellinen vaikutus nähdään toukokuun loppupuolella, kun kirjeet ovat päässeet perille.

Lapinjärvellä varauduttu hakijamäärän kasvuun

Lapinjärven Siviilipalveluskeskus on järjestänyt vuosittain 2–4 täydennyspalveluserää, kooltaan noin 100 velvollista.

– Tulevaisuudessa joudutaan varmasti tarkemmin katsomaan erien määrää ja sijoittamaan vuoteen useampia eriä. Mahdollisesti joudumme harkitsemaan myös tila- ja koulutusresurssikapasiteetin lisäämistä, sanoo Siviilipalveluskeskuksen johtaja Mikko Reijonen.

Seuraava tyydennyspalveluerä saapuu Lapinjärvelle 18.5. Erään on määrätty noin 160 henkilöä.

– Seuraamme hakijamäärän kehitystä ja parhaillaan harkitsemme uuden täydennyspalveluserän sijoittamista ensi syksylle, Reijonen toteaa.

Puolustusvoimat: Maanpuolustustahto korkealla

Puolustusvoimissa täydennyspalvelukseen siirtyvien määrää ei pidetä millään tavalla huolestuttavana.

– Viimeisten mittausten mukaan esimerkiksi maanpuolustustahto on Suomessa erittäin korkealla, sanoo pääesikunnan koulutuspäällikkö, eversi Hannu Hyppönen.

Hyppösen mukaan myös armeijan käyneiltä varusmiehiltä on tullut positiivista viestiä.

– Tuorein kysely osoittaa myös, että varusmiehet ovat saamaansa koulutukseen ja armeija-aikaansa tyytyväisempiä kuin koskaan aikaisemmin, Hyppönen toteaa.

Päivitetty klo 14:44: Lisätty Puolustusvoimien kommentti

Lue seuraavaksi