1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tangomarkkinoiden nettiäänestys alkaa tänään

Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangolaulukilpailun esikarsintojen 50 parasta miestä ja 50 parasta naista on valittu. Tänään maanantaina Ylen Tangomarkkinat-sivustolla alkaa nettiäänestys, jolla tästä joukosta jatkoon valitaan 20 miestä ja 20 naista.

Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangolaulukilpailun esikarsinnoista on nettiäänestykseen valittu 50 naista ja 50 miestä. Nettiäänestys, jolla yleisö valitsee 20 naista ja 20 miestä jatkoon alkaa tänään maanantaina osoitteessa yle.fi/tangomarkkinat.

Vuoden 2015 tangolaulukilpailun esikarsintaan osallistui reilut 200 laulajaa, missä on vähennystä viime vuoteen noin sata laulajaa.

– Osallistujamäärässä on luonnollisesti vuosittain aaltoliikettä ja (laulu)kilpailuja on tällä hetkellä runsaasti. Varmaan tekijänä on myös se, että kilpailumme on mennyt enemmän ammattilaiseen suuntaan. Pärjätäkseen täytyy olla aika kokenut laulaja ja tehnyt paljon laulun saralla, pohtii osallistujamäärän vähentymisen syitä tangolaulukilpailun taiteellinen johtaja Martti Haapamäki.

– Kyllä osallistujamäärä olisi saanut olla isompi. Mitä enemmän on kilpailijoita, sitä suurempi mahdollisuus on löytää helmi sieltä joukosta. Sinänsä suoritusten tasoon ei ole valittamista, Haapamäki sanoo.

Karuja taltiointeja

Kilpailusuoritukset, joiden perusteella osallistujat nettiäänestykseen valittiin, nauhoitettiin Ylen maakuntaradioilla keväällä. Osallistujat saivat vaihtoehtoisesti lähettää suorituksensa kilpailuun itse tehtynä taltiointina.

– Kuvaukset ja äänitykset ovat tässä vaiheessa aika karuja, ja aina aluksi tuntuu sitä, että tällaistako se tänä vuonna on. Mutta tämä (taltioinnit) ei suinkaan ole se taso, mikä laulajista tulee esille vähän paremmalla äänentoistolla. Kärkipää tulee varmasti olemaan sellainen, että tuomaristolla voi olla vaikeuksia valita ykkönen kummallakin puolella, Martti Haapamäki sanoo.

Tuomaristo valitsi nettiäänestykseen pääsevät kuuntelemalla esikarsintavideoita. Työmäärä on totutusti melkoinen.

– Määrällisesti on paljon kuuntelua, mutta aika äkkiä tulee näkemys (pääseekö suoritus) jatkoon vai ei. Se, mikä on tärkeintä, on että kärkipää erottuu massasta eikä tule pahoja "oikeusmurhia" tehtyä niin, että potentiaalinen jatkossa pärjäävä ei tulisi tässä vaiheessa mukaan. 

Tuomaristollakin vielä valtaa

Mukana nettiäänestyksessä on viisi pohjalaista. Tangokuningattaren kruunua tavoittelevat Anne Kivi Lapualta, Merja Uimonen Luopajärveltä ja Sanna-Kaisa Kajaala Seinäjoelta. Tangokuningas-äänestyksessä ovat mukana Juha Hautaluoma Laihialta ja Vesa Ollinmäki Härmästä.

Nettiäänestyksellä laulukilpailun seuraavaan vaiheeseen valittavien 40 laulajan lisäksi tangolaulukilpailun tuomaristo valitsee jatkoon 10 naista ja 10 miestä.