1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Duunareita on paljon ja monella alalla"

Duunarin määritelmä on viime vuosikymmenten aikana muuttunut. Jos aikoinaan duunari oli raskasta tehdastyötä tekevä mies, on tilanne nykypäivänä toinen. Esimerkiksi työväen historiaa tutkineen emeritusprofessori Seppo Hentilän mukaan duunareiksi voidaan nykyään luokitella esimerkiksi siivoojat, lähihoitajat ja kaupan kassat. Myös naisvaltaisten ammattiliittojen edustajat mieltävät palkansaajansa duunareiksi.

Kotimaan uutiset
Mm. kaupan työntekijät ovat nykyajan duunareita.
Mm. kaupan työntekijät ovat nykyajan duunareita.Anna Wikman/Yle

Päivikki Saukko on työskennellyt kaupan alalla kuusitoista vuotta. Työkokemusta on niin supermarketin hedelmä- ja vihannesosastolta kuin myös liikennemyymälän vuorotöistä. Nyt Saukko on ensimmäistä kauttaan kaupan työntekijöiden pääluottamusmiehenä Osuuskauppa KPO:ssa. Hänkin on miettinyt, kuka tänä päivänä on duunari.

– Kyllä nykyaikana voi olla kuka tahansa duunari. Oli sitten pienipalkkainen tai suuripalkkainen, se raha ei merkitse. Duunarikäsite on muuttunut. Itse pidin nuorempana duunarina sellaista fyysistä tehdastyöläistä, mutta nykyään duunari on myös kaupan työntekijä, pohtii Saukko.

Saukko jatkaa, että duunariutta on kuitenkin nykyään vaikea määritellä, sillä duunareita on paljon ja heitä on monella alalla. Duunarius ei katso koulutustaustaa eikä palkkaa.

Kaupan alalla työntekijää huolettaa epävarmuus

Vuodet kaupan alalla ovat näyttäneet Päivikki Saukolle monet puolet alan töistä. Tällä hetkellä ongelmallisimmaksi hän mainitsee osa-aikatyön, johon alalla osa joutuu vastentahtoisesti. Halukkuutta olisi tehdä töitä enemmänkin mutta niitä ei tarjota. Nollatuntisopimukset eli töihin tarvittaessa -tyyliset sopimukset ovat myös oma ongelmansa. Työntekijä on silloin epävarmuudessa, milloin on töitä ja soitto töihin tulee.

– Aina pitäisi olla tavoitettavissa. Herättää epävarmuutta, mistä sitä rahaa sitten saa ja millä elättää perheensä. Kyllä se toimeentulo mietityttää kovasti, tietää Saukko.

Myös työtahti ja siinä tehokkuuden etsiminen ja työn henkinen paine ylipäätään ovat Saukon mielestä myös tälle ajalle tyypillisiä ongelmakohtia kaupan alalla.

Lue seuraavaksi