1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Teinityttö ja satavuotias rouva löysivät yhteisen sävelen – ikäero ei estä ystävyyttä

Vapaaehtoinen ystävätoiminta kiinnostaa entistä enemmän myös työikäisiä ja nuoria. Ystäviä koulutetaan kaveriksi esimerkiksi kuntosalille, teatteriin tai puistokävelylle. Rippikouluikäinen Sonja ja satavuotias Hilkka todistavat, että ystävyys ei katso ikää.

Kotimaan uutiset
Mummo ja tyttö istuvat sohvalla.
Ville Välimäki / Yle

Rippikouluikäinen Sonja Povenius halusi kaveriksi ikäihmiselle ja kouluttautui ulkoilukaveriksi. Sonja sai ystäväkseen satavuotiaan Hilkka Koskisen. Kaveruussuhde on vielä tuore, sillä he ovat tavanneet toisensa vasta muutaman kerran. Yhdessä he ovat muun muassa katselleet vanhoja valokuvia.

– Ikäero ei haittaa, se on vaan numero. Onhan se tietty aina erilaista, mutta kyllä se tuo uutta kokemusta. Tähän asti on ollut ihan kivaa ja varmasti on jatkossakin, Sonja sanoo.

Ikäero ei haittaa, se on vaan numero.

Sonja Povenius

– Me ollaan nyt Hilkan kanssa puhuttu kaikesta maan ja taivaan välillä, kyllä sitä puheenaihetta aina keksii.

Hilkka puolestaan kertoo, että Sonja antaa turvallisuutta.

– Minä kun en yksin oikein pysty ulkona enää kävelemään. Hän on siinä mukana, niin se on hyvä. On mukava jutella kaikesta, kertoo Hilkka.

Vapaaehtoinen toiminta kiinnostaa myös nuoria

Vapaaehtoinen ystävätoiminta kiinnostaa tänä keväänä enemmän kuin koskaan. Esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin ystäväkursseille on tänä keväänä hakeutunut ennätyspaljon ystäviksi haluavia. Kursseille on tullut aiempaa enemmän myös työikäisiä ja nuoria.

Myös Riihimäellä vapaaehtoinen kaveritoiminta on saanut uutta potkua, kun mukaan toimintaan on lähtenyt työikäisiä ja ihan nuoria. Vapaaehtoisella kaveritoiminnalla on suuri merkitys ikäihmisille, muistuttaa Riihimäen koti- ja vanhuspalveluiden toiminnanohjaaja Susanna Sovio.

Mummot ja papat saattavat odottaa ja elää kaverin käynnistä seuraavaan.

Susanna Sovio

– Kyllä tämä on ihan taloudellisestikin merkittävää toimintaa. Riihimäellä käy yli kolmekymmentä ihmistä viikottain tapaamassa ihmisiä kotona, jotkut yhden ihmisen luona, mutta jotkut muutamankin, Sovio sanoo.

Kaveritoiminnan merkitys kotona olevalle on ikäihmiselle on kuitenkin se ilo, minkä kaveri tuo tullessaan.

– Sukulaisten tai kotihoidon käynnit saattavat olla tosi nopeita, niin mummot ja papat saattavat odottaa ja elää kaverin käynnistä seuraavaan. He lukevat esimerkiksi lehtiä ja keräävät sieltä artikkeleita, että tästä haluan seuraavaksi keskustella kaverin kanssa.

Sovio korostaa, että vapaaehtoinen kaveri tuo tuulahduksen ikäihmisen ehkä aika kapeaankin ja virikkeettömään elämään ja sillä on iso merkitys.

Yhdessä jutellaan ja ulkoillaan

Sonjan ikätoveri, kahdeksasluokkalainen Hille Lindroos oli jo pitkään miettinyt ystävyyttä vanhemman ihmisen kanssa. Lopullinen päätös syntyi, kun koulussa kerrottiin kaveritoiminnasta.

– Susanna Sovio kiersi kaikissa Riihimäen kouluissa kertomassa kaveritoiminnasta, että se on mukavaa. Olin jo muutenkin miettinyt tätä jonkin aikaa. Olin kuullut tästä jo aikaisemmin, niin olin jo lähes päättänyt, että lähden tähän mukaan, Hille kertoo.

Hille kertoo, että hänestä on mukavaa kuulla joittenkin toisten elämästä.

– Miten heillä on mennyt, missä on käynyt ja minkälaista on ollut, Hille miettii.

Miten voi nuori tyttö ajatella nin, että haluaa auttaa vanhempia.

Tuula Haavisto

Yksi syy miksi tyttö halusi ikäihmisen kaveriksi oli se, että hänellä ei ole isovanhempia. Hillen ystäväksi valikoitui yli seitsemänkymmentävuotias, pyörätuolia käyttävä Tuula Haavisto. Hän empi aluksi ystävyyttä teinitytön kanssa.

– Ajattelin, että katsotaan, ja sitten tyttö tuli meille ja todella antoi hyvän vaikutuksen, muistelee Tuula ensitapaamista.

– Nyt me olemme kokeilleet jo pari kertaa. Ensimmäisenä päivänä Hille oli meillä ja me juteltiin kaikkea. Sitten me olemme käyneet ulkonakin istumassa keskustassa Granitin aukiolla ja katselemassa ihmisiä.

Tuula Haavisto sanoo nostavansa hattua Hillelle.

– Miten voi nuori tyttö ajatella niin, että haluaa auttaa vanhempia.

Lue seuraavaksi