Simatesti: Annoimme vapaat kädet simantekoon, täysin erilaiset tulokset

Perinteinen simaresepti on yksinkertainen ja helposti seurattava. Pienillä kikoilla simaan saa persoonallisuutta ja väriä. Yle Etelä-Karjalan maistelutilaisuudessa perinteet osoittivat vahvuutensa ja kaupan sima sai murska-arvion.

Kotimaa
Yle Etelä-Karjalan vappusimatesti
Yle Etelä-Karjalan Wappusimatesti 2015.

Yksi pikainen lupaus simanteosta käynnisti Yle Etelä-Karjalan toimituksessa simaprojektin. Kolme toimituksen työntekijää sai vapaat kädet simantekoon. Tuloksena oli kolme täysin erilaista simaa.

Ensimmäinen valmistui Marttaliiton perinteistä reseptiä (siirryt toiseen palveluun) noudattaen. Simasta tuli kauniinkeltaista ja pirskahtelevaa.

Toisessa käytettiin pelkkää fariinisokeria. Simasta tuli tummaa, mutta hiivaa tuli laitettua liian vähän. Siksi hiilihapot jäivät vähäisiksi.

Kolmannessa simasammiossa oli sitruunoiden lisäksi appelsiineja. Lopputulos oli raikas ja rauhallisen kupliva.

Neljänneksi maisteltavaksi simaksi otettiin tavallinen, sokkona valittu, kaupan sima.

Inkivääri toimii

Marttaliiton kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä kehottaa kokeilemaan rohkeasti erilaisia simareseptejä.

– Jos tekee viisi litraa simaa, niin mukaan voi laittaa esimerkiksi 40 grammaa pilkottua ja keitettyä inkivääriä.

Meiltä kysytään usein, että mitä tarkoittaa nokare hiivaa.

Kaisa Härmälä

Inkiväärin käytöstä tuli hyvää palautetta myös Etelä-Karjalan radion kuuntelijoilta. Muista vinkeistä ehkäpä kiinnostavin oli alkoholittoman oluen käyttö siman lisäraaka-aineena.

Kaisa Härmälän mukaan simantekijän pahin haaste on hiiva.

– Meiltä kysytään usein, että mitä tarkoittaa nokare hiivaa. Olemme vastanneet, että se on pienen sormenpään kokoinen pala.

Hiiva laitetaan muun siman sekaan, kun vesi on kädenlämpöistä.