Päivi Terävä: Ajattelin olla ihan itsekäs ja antaa elämässä aikaa muillekin asioille kuin työlle

Kunnanjohtajan on oltava vahva – ainakin jossain määrin, sanoo Hausjärven kunnanjohtajan pestin torstaina jättävä Päivi Terävä. Tahtova ja asioita eteenpäin vievä johtaja Terävä on myös ollut.

Hausjärvi
Päivi Terävä katsoo ikkunasta ulos
Tiina Kokko / Yle
Päivi Terävä ja patsas
Päivi Terävä katsoo ikkunasta ulos
Vaikka kunnanjohtajatyö jää taakse, Hausjärvi ei. Päivi Terävä aikoo asua kunnassa jatkossakin.Tiina Kokko / Yle

Hausjärven valtuustossa viime tiistaina kiiteltiin puolin ja toisin. Se oli kunnanjohtaja Päivi Terävän viimeinen kunnanvaltuuston kokous istuvana kunnanjohtajana. Terävä myöntää, että osa valtuutetuista on pitänyt häntä ehkä liiankin vahvana johtajana.

– Olen lähtökohtaisesti voimakastahtoinen ja aika vahva. Tiistaina valtuustossa yksi valtuutettu sanoi, että olen tarjonnut hyvän vastuksen. Itse olen sitä mieltä, että kunnanjohtajan pitääkin olla jossain määrin vahva. Se että onko se ollut liikaa tai liian vähän... No, ei se ainakaan ole ollut liian vähän, Päivi Terävä pohtii.

Mutta tahtova ja tärkeiden asioiden edistäjä hän on Hausjärvellä ollut sen kahdeksan vuoden ajan, kun hän on toiminut kunnassa johtajana.

– Toisaalta olen pyrkinyt olemaan kuntalaisiin päin helposti lähestyttävä. Toivottavasti olen onnistunut tuomaan sitä esiin, koska siihen olen pyrkinyt, että olisi helppo lähestyä.

Ei poliittista ajojahtia

Kun Päivi Terävä viime vuonna ilmoitti jättävänsä kunnanjohtajan paikan, hän vakuutti, että päätökseen ei liity dramatiikkaa. Eikä hän sellaiseen viittaa nytkään.

Minkäänlaista poliittista ajojahtia hän ei ole Hausjärvellä kokenut, vaikka joissain kunnissa sellaista onkin tapahtunut.

Annan harrastuksille, rakkaille ihmisille ja ystäville enemmän aikaa. Ennen kaikkea pidän itsestäni parempaa huolta.

Päivi Terävä

– Meillä on mennyt luottamushenkilöiden kanssa kokonaisuutena hyvin. Aika ajoin on ollut vaikeampaa, mutta esimerkiksi keskeisten puheenjohtajien kanssa yhteistyösuhteet ovat olleet äärettömän hyvät tämän kahdeksan vuoden ajan.

Vappuna Terävälle tulee 36 vuotta työuraa täyteen, ja kun "ikääkin on jo sen verran", päätti Terävä toteuttaa toiveensa.

– Ajattelin olla ihan itsekäs ja antaa elämässä aikaa muillekin asioille kuin työlle.

– Ensin pidän kunnon kesäloman. Annan harrastuksille, rakkaille ihmisille ja ystäville enemmän aikaa. Ennen kaikkea pidän itsestäni parempaa huolta.

Sisällöltään äärimmäisen rikas työ

Kunnanjohtajan työtä Päivi Terävä kuvailee sisällöltään äärimmäisen rikkaaksi, mutta aikaa vieväksi tehtäväksi. Hänen sanoo heittäytyvänsä työhön kokonaisvaltaisesti, mikä kunnanjohtajan tehtävässä on tarkoittanut sitä, että kunnan asioita hän on miettinyt iltaisin, viikonloppuisin ja lomillakin.

– Minun on ollut vaikeata irrottautua riittävästi työstä. Ehkä sen takia se on tuntunut liian työllistävältä.

Nyt Päivi Terävä pääsee kuitenkin ravistamaan päästä työasiat ja nauttimaan jostain ihan muusta. Hausjärveltä Terävä ei kuitenkaan aio lähteä. Kunnassa on hyvä asua.