1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tässä on maailman suurin saimaannorppa – Viljo, 124 kg

Savonlinnan yläpuolisella Haukivedellä elelee maailman suurin saimaannorppa. Viljoksi nimetty köllikkä painaa kaksi kertaa normaalipainon verran.

Viljo-norppa köllöttelemässä Haukivedellä huhtikuussa 2015. Kuva: Juha Taskinen

Tänä keväänä saatiin varmistus, että tiettävästi maailman suurin saimaannorppa Viljo elää edelleen ja voi pulskasti. Norppakuvaaja Juha Taskinen törmäsi noin 30-vuotiaaseen Viljoon parisen viikkoa sitten.

– Olin kuullut tarinoita laiturinkokosesta hylkeestä, mutta kyllä se näky yllätti. Näytti, että se täyttää puolet pienestä lahdesta, kun sitä kiikarilla katselin, Juha Taskinen kertoo.

– Kun sitten hiippailin lähemmäs niin tajusin, että kyllä sen täytyy olla Viljo Suuri, maailman suurin saimaannorppa, kaikessa läskiydessään.

Juha Taskinen liikkuu norpan kotivesillä lähes päivittäin. Hän on tavannut ja kuvannut vuosikymmenien aikana kymmeniä yksilöitä. Suurimman köllikän kohtaaminen teki silti vaikutuksen.

– Oli se riemukas hetki, sillä olin etsiskellyt sitä useampana keväänä.

Myös väritys poikkeava

Kokeneen kuvaajan ja poikkeusyksilön kohtaaminen tapahtui huhtikuun puolivälissä viimeisten jäiden aikaan. Viljo köllötteli jäälautalla ja Taskinen hiiviskeli rantoja pitkin kuvausetäisyydelle.

– Suurin ilo on kuitenkin siitä, että Viljo edelleen elää ja näyttäisi päällepäin, että sillä on edelleen edessään useita lihomisvuosia. Ja että se on onnistunut välttelemään kaikki vaarat. Kalaverkkojakin Haukivedellä edelleen on paljon, joskin nyt on verkkorajoitusaika, Taskinen kertoo.

Viljossa kuvaajaa ihastutti valtavan koon lisäksi myös karvapeitteen väritys, joka on jokaisella norpalla yksilöllinen.

– Sellainen kuparinkirjava, kiehkuraiskuvio on lähes oranssi. Se oli aivan huikeeta.

Yhtä paksu kuin pitkäkin

Viljon paino tiedetään suhteellisen tarkasti, sillä Itä-Suomen yliopiston tutkijat punnitsivat ja mittasivat poikkeusyksilön kuusi vuotta sitten radiolähettimen asennuksen yhteydessä. Seurannan kautta Viljon elämästä saatiin vajaan vuoden aikana paljon tietoa.

Strategiset mitat olivat 124 kiloa, pituus 154 senttiä ja ympärysmitta 150 senttiä.

– Räpylän koko näyttäisi olevan XXXXL, Juha Taskinen aprikoi.

Viljon iäksi on arvioitu noin 30 vuotta. Tarkkaa ikää ei tunneta, mutta hampaiden perusteella voidaan päätellä, että Viljo on syntynyt 1980-luvun puolivälissä.

"Peräkylän sukupuolineutraali poika"

Seurantojen perusteella tiedetään, että saimaannorppa liikkuu laajallakin alueella. Viljo on hieman erilainen myös elintapojen suhteen.

– Sellainen Peräkylän poika tuntuu Viljo olevan. Se sukeltee oman kotisaarensa ympräillä, eikä siitä paljon liiku. Muutaman kerran se käväisi 20 kilometrin päässä kylässä piipahtamassa.

Poikkeusyksilön voisi kuvitella olevan Haukiveden kysytyin uros. Viljoa naaraat näyttäisivät kiinnostavan harvinaisen vähän.

– Vaikuttaa siltä, että Viljo elää sukupuolineutraalissa kaverisuhteessa Erkin kanssa. Erkki on vaaleaturkkinen kaveri. Siellä ne köllöttelevät viereisillä kivillä ja niillä näyttää olevan hyvä kaveriporukka.

Koko seuranta-aikana Viljon liikkumisalueeksi mitattiin 80 neliökilometriä. Siltä alueelta arviolta 30-vuotias pyytää ravintonsa. Aikuinen norppa syö 2–3 kiloa pikkukalaa vuorokaudessa. Ahventa, kiiskeä, kuoretta ja muikkua riittää Viljon kotivesillä.

– Viljolle voisi antaa mitalin järven hoidosta, on se niin monta tonnia syönyt Haukivedestä roskakalaa.

Ritva on suurin naaras

Viljo on saimaannorppien maailmassa omaa luokkaansa. Seuraavat samassa painoluokassa tunnetut yksiköt ovat olleet hieman yli satakiloisia.

– Keskikokoinen aikuinen uros painaa kuutisenkymmentä kiloa, joten kyllä Viljo on aivan poikkeuksellinen yksikö. Ja kesän aikana paino vielä kasvaa parisenkymmentä prosenttia.

Suurin tunnettu naaras, Ritva, painoi punnitushetkellä 97 kiloa. Ritvakin viihtyy Haukivedellä.

– Kyllä kai se pitkän iän salaisuus on geeneissä, hyvässä elinympäristössä ja kai sillä älykin pelaa, että pystyy selviytymään, Juha Taskinen aprikoi.

Saimaannorpan keskimääräinen elinikä on 20 vuoden tienoilla. Vanhimmat tiedetyt yksilöt ovat eläneet 34–35 vuotta.

Tutkijat nimeävät norpat niiden tunnistamisen yhteydessä lähimpänä olevan nimipäivän mukaan.

Seuraavaan kirjaan oma luku

Juha Taskinen on palkittu kuvaaja, elokuvantekijä ja kirjailija. Viljo tullaan todennäköisesti näkemään myös seuraavassa kirjassa.

– On se merkkihenkilönä ansainnut oman lukunsa seuraavaan kirjaan. Muutamia vuosia siihen menee, kunnes saan tarinoita kerättyä pikkuhiljaa.

Juha Taskinen on kokonaan itse tehnyt kaksi kirjaa saimaannorpasta. Kolmas tulee olemaan myös viimeinen.

– Elokuvia tehdään muilla rintamilla, mutta kirjat ovat sellainen henkinen harrastus. Kolmas tulee olemaan eräänlainen testamentti Saimaalle ja norpalle.