Lapset ensin – nuoret saavat odottaa omia tilojaan Jätkäsaareen

Palvelujen tarve kasvaa Helsingin Jätkäsaaressa sitä mukaa kuin uusia asukkaita tulee lisää. Väkiluvun arvioidaan kuusinkertaistuvan viidessätoista vuodessa noin 18 000:een.

Kotimaa
Jätkäsaari
Havainnekuva Saukonlaiturin alueesta.Tietoa Visualisointi Oy / Joel Mäkelä

Jätkäsaareen on tässä vaiheessa luvassa kolme uutta päiväkotia, joista yhteen liitetään peruskoulun kaksi ensimmäistä luokkaa. Lisäksi suunnitteilla on suomen- ja ruotsinkielinen peruskoulu.

Nuorten toiminta nojautuu vielä Nuorisoasiainkeskuksen Ruoholahden toimipisteeseen, mutta Jätkäsaareenkin mietitään jo tiloja, kertoo Länsisataman projektinjohtaja Outi Säntti.

– Nuorisotoimi on lähtenyt pohtimaan minne kohtaa Jätkäsaarta heidän palvelunsa sijoittuisi. Todennäköisesti sinne ydinalueelle tulee jossakin vaiheessa oma toimipaikka.

Pelivaraa alueella riittää. Ensimmäinen kaavoitettu alue on vasta rakenteilla ja asukkaita on nyt 3000. Tahti on kuitenkin sellainen, että vuonna 2030 asukkaita on jo noin 18 000.

Lapsista kasvaa nuoria

Suunnittelu perustuu väestötietoihin. Lapsia Jätkäsaaressa on paljon ja heistä kasvaa nuoria, tämä on kaupungissa tiedostettu. Muutoksia seurataan korva herkknänä.

– Kun kahdeksan, kymmenen vuotta menee eteenpäin, nuortenkin toiminnoille rupeaa olemaan enemmänkin tarvetta, Outi Säntti pohtii.

Ennen kuin varsinaisia nuorisotiloja tulee, Jätkäsaareen on luvassa nuorillekin käypäsiä palveluja: liikuntapuisto sekä uimahalli- ja liikuntatiloja Bunkkeriin.

Liikuntapuistosta on tulossa suuri. Se toteutetaan useassa vaiheessa ja sen on laskettu olevan kokonaan valmis 2020-luvulla.

Pohdinnassa ovat myös uudet yhteistyökuviot eri hallintokuntien välillä, kuten koulutilojen mahdollisimman joustava iltakäyttö.

– Ja esimerkiksi infokeskukseen on tulossa kirjasto, Outi Säntti valaisee.