Ylen toimittajan kolmeviikkoinen Panamericana-matka päättyi

Ylen toimittaja Mika Mäkeläinen on saanut päätökseen kolmeviikkoisen, kuusi maata kattavan matkansa Latinalaisen Amerikan maissa. Viimeisenä matkapäivänään Guatemalassa hän tapasi sitkeän siirtolaisen, joka on käännytetty Yhdysvalloista jo kolmasti

Ulkomaat
Kuljettaja Juan Carlos Suazo, toimittaja-kuvaaja Mika Mäkeläinen ja avustaja Kimmo Lehtonen.
Kuljettaja Juan Carlos Suazo, toimittaja-kuvaaja Mika Mäkeläinen ja avustaja Kimmo Lehtonen. Takana on 4270 kilometriä Panamericanalla.Mika Mäkeläinen/YLE

Oswaldo Lorenzana on yrittänyt asua Yhdysvalloissa kolmasti, ensimmäisen kerran jo vuonna 1987. Hänet on palautettu kotimaahansa Guatemalaan vaihtelevan pituisten oleskelujen jälkeen. Pisin oleskelu kesti kymmenen vuotta, jonka ajalta hänellä on Yhdysvalloissa kaksi lasta.

– Enää en yritä, koska olen menettänyt perheeni. Välillä puhun lasten kanssa puhelimessa, ja heillä on kyllä ikävä, nyt 51-vuotias Lorenzana kertoo Guatemalan keskustassa.

Mika Mäkeläinen tapasi kuuden maan – Panamá, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala – matkallaan runsaasti Panamericanaa matkaavia siirtolaisia, mutta myös sisäisten kriisien uhreja, katukauppiaita, mielenosoittajia, rikollisia, kansalaisjärjestöaktiiveja. Värikäs matka päättyi ilman isompia vaaratilanteita, vaikka ulkoministeriö varoitteleekin Panamericanan käytöstä.