1. yle.fi
  2. Uutiset

SM-tason urheilu ja lukio-opinnot voivat olla menestyksekäs yhdistelmä

Joensuun yhteiskoulun lukiossa opiskelevat nuoret pystyvät yhdistämään urheilun ja opinnot toimivaksi kokonaisuudeksi. SM-tason urheilijoiden pitkäjänteisyys heijastuu myös opiskelumotivaatioon.

Koulutus ja kasvatus
Jiri Karjalainen ja Ilona Saastamoinen iloitsevat menestyksestään urheilun ja lukio-opintojen saralla.
Mari Nupponen / Yle

Joensuulainen Jiri Karjalainen, 17, ja liperiläinen Ilona Saastamoinen, 18, opiskelevat toista vuottaan Joensuun yhteiskoulun lukiossa. Opintojensa ohella he ovat menestyneet urheilun saralla. Saastamoinen on voittanut muun muassa hiihdon sprintistä SM-pronssia Imatralla. Karjalaisella on lukuisia SM-mitaleita kestävyysjuoksusta.

Urheilun ja lukio-opintojen yhdistäminen vaatii opiskelijalta vahvaa motivaatiota ja suunnitelmallisuutta. Millaiselta tasapainoilu opiskelun ja urheilun välillä tuntuu?

Kun tekee kouluhommat etukäteen tai tasaiseen tahtiin vähän viiveellä niin ei siinä ongelmia ole.

Jiri Karjalainen

– Ne tukevat aika hyvin toisiaan. Välillä kun tuntuu, että hukkuu läksyihin niin on hyvä käydä lenkillä ja nollata, Saastamoinen toteaa.

– Kun itsekurin säilyttää niin molemmat menee. Kun tekee kouluhommat etukäteen tai tasaiseen tahtiin vähän viiveellä niin ei siinä ongelmia ole, Karjalainen sanoo. Karjalainen pohtii, että kun itsekurin säilyttää niin opinnot ja urheilu onnistuvat.

Karjalaisen mielestä niin opiskelussa kuin urheilussakin tulee tietää mitä tekee, ja sitten tehdä parhaansa, joko kokeessa tai kilpailussa.

Lukio tukee urheilevia opiskelijoita

Joensuun yhteiskoulun lukion rehtori Jarkko Riepon mukaan tavoitteena on, että opiskelija voi kouluaikana osallistua oman lajin harjoituksiin.

– Lukujärjestykset on säädetty valmiiksi kohdalleen, että opiskelija voi osallistua oman lajinsa harjoituksiin kouluaikana, Rieppo kertoo.

Lukion opettajat ja henkilökunta tietävät urheilevien lukiolaisten erityistarpeet, joten joustoa opintojen järjestelyyn löytyy. Nuoret urheilijat arvostavat sitä kuinka koulu, kotiporukat ja kaverit ovat tukeneet heitä.

On se varmaan rankkaa perheellekin, mutta aina he ovat auttaneet ja tukeneet.

Ilona Saastamoinen

– On se varmaan rankkaa perheellekin, mutta aina he ovat auttaneet ja tukeneet, Ilona Saastamoinen toteaa.

– Koulussa on hirmu hyvä kannustus. Joskus menee vitsin heitoksi jos jollain on kisat menny huonommin, Jiri Karjalainen naurahtaa.

Lue seuraavaksi