Pasila-kierroksilla sattuu ja tapahtuu – televisiosarjan fani jäi lavasteisiin nukkumaan

Pasilan opastetut kierrokset kiinnostavat monenikäisiä. Jatkossa opastettuja kierroksia muokataan entistä kiinnostavammaksi nuorille. Nuoria viedään muun muassa katsomaan YleX:n tiloja.

media
Tv-studio Pasilassa.
Yle

Pasila on suosittu retkikohde monenlaisille ryhmille. Pasilassa käydään opastetulla kierroksella esimerkiksi osana luokkaretkeä. Yle oppaana toimiva apulaistuottaja Anne Kempas kertoo, että yksi antoisimpia asioita oppaalle on se, kun nuoret innostuvat Ylen toiminnasta.

– Nuorisoryhmät voivat olla haasteellisia, kun he ovat käyneet Fazerin karkkitehtaalla ja odottavat Linnanmäelle pääsyä. On hienoa huomata, kun saa lampun syttymään, että hei, Ylessä tehdään tällaista. Kivointa on, kun näkee, että ihmiset syttyvät asialle ja alkavat ymmärtää, mitä Ylessä tehdään.

Kempas laskee, että viime vuonna hän opasti 89 ryhmää. Talvella ryhmiä on noin kaksi viikossa, mutta toukokuussa on ruuhkaista. Parin viikon päästä Kempas tekee kymmenen kierrosta viikon aikana. Oppaita on Pasilassa viisi, ja lisäksi on vielä ruotsinkielisiä oppaita.

Massiivinen studio saa leuat loksahtamaan

Kierroksella käydään studiotalossa, ja televisiostudiot ovat todellinen elämys ihmiselle, joka ei ole niitä ennen nähnyt. Erityisen vaikuttava on studio kakkonen, joka on yli 600 neliötä suuri, ja jonka katossa killuu yli 250 valaisinta.

Löysin äidin nukkumasta Janne Mäkimaan sängystä. Siihen hän oli kömpinyt, kun oli päivän jälkeen väsynyt, ja Mäkimaa oli hänen suuri ihanteensa.

Anne Kempas

– Siellä tulee monelle tunne, että onpa iso, ja onpa paljon laitteita. Vielä hienompaa on, jos siellä tehdään parhaillaan jotain ohjelmaa ja työntekijät ovat tauolla. Silloin kävijät näkevät valaistun ja lavastetun studion. Myös puvustossa käynti ja rekvisiitta kiinnostavat.

Kempas kertoo, että kierroksilla sattuu ja tapahtuu jotain pientä viikoittain, mutta erityisesti hänen mieleensä on jäänyt tapaus ajalta, jolloin televisiosarja Kotikatua vielä tehtiin. Sarjan fanit haltioituivat studiosta niin, että heitä oli vaikeaa saada sieltä pois.

– Opastin yli 30 eri-ikäisen ihmisen ryhmää, ja yhtäkkiä pikkutyttö tulee nykäisemään hihasta ja kertomaan, että hänen äitinsä on hävinnyt. Oli pakko jättää ryhmä siihen, ja lähteä takaisinpäin kierroksen reittiä. Löysin äidin nukkumasta Janne Mäkimaan sängystä. Siihen hän oli kömpinyt, kun oli päivän jälkeen väsynyt, ja Mäkimaa oli hänen suuri ihanteensa. Tilanne oli varmaankin ikimuistoinen myös hänelle, Kempas nauraa.

Julkkikset ja mediamaksu kiinnostavat kävijöitä

Pasilassa vierailee ryhmiä esikoululaisista eläkeläisiin. Kierroksilla on myös työikäisiä, opiskelijoita ja erityisryhmiä, kuten vaikkapa kuntoutujia. Ihmisten taustoista riippuu, mikä heitä kiinnostaa eniten. Opas saakin vastata mitä erilaisimpiin kysymyksiin.

– Usein kysytään, tunnenko julkkiksia ja kuinka paljon Pasilassa käy näyttelijöitä. Siitäkin halutaan tietää, miksi mediamaksua maksetaan, ja mitä sillä saa. Myös se kiinnostaa, miten televisio-ohjelma rakennetaan. Koko tuotantoprosessi käsikirjoitusvaiheesta värimäärittelyyn ja leikkaukseen herättää kysymyksiä.

Jatkossa opastettuja kierroksia uudistetaan niin, että ne saadaan entistä kiinnostavammiksi nuorille. Jo nyt nuorisoryhmiä viedään radiotalolle vierailemaan YleX:n tiloissa.