Näin pukeutuu opiskelija vappuun – täytyy voida uida ja leikkiä supersankaria

Vappu on työväen, kevään ja opiskelijoiden juhla. Vapun säät ja aktiviteetit voivat vaihdella, joten pukeutumisella on merkitystä. Näin pukeutuu opiskelija.

ilmiöt
Haalarin lahkeet.
Pörssin varapuheenjohtaja Esra Pirinen kertoo, että opiskelijoiden vappu on alkanut jo reilu viikko sitten.

Suomen kevätsää ei aina suosi vapun juhlijaa. Viisas pukeutuja pärjää kuitenkin säässä kuin säässä. Väljän opiskelijahaalarin alle mahtuu myös yllätyksiä.

– Vappuun kuuluu aina uimista: suihkulähteessä, paljussa tai ihan saunomista. Uimashortsit ovat hyvä alimmainen kerros, silloin voi heittää kaiken muun pois ja uida, sanoo Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijoiden ainejärjestön Pörssin varapuheenjohtaja Esra Pirinen.

Uimashortsit ja t-paita.
Marika Paaso / Yle

– Paita on ihan tavallinen, ei mitään erikoista. Taitaa olla puuvillaa, Pirinen sanoo.

Kerrospukeutumisen 2. vaihe.
Marika Paaso / Yle

– Tekniset alushousut. Pitävät lämpöä ja päästävät kosteuden pois. Niiden lisäksi juoksutrikoot. En usko, että vappuna juuri urheillaan. Nämä ovat sitä varten, jos pitää leikkiä supersankaria tai muuta trikoohemmoa. Olen panostanut tässä myös alakerran lämmitykseen, Pirinen kertoo.

Tekniset alushousut.
Marika Paaso / Yle

– Nämä ovat armeijasta tutut särmärit. Ne ovat levinneet myös yliopistokäyttöön. Niiden avulla voi rullata lahkeet, etteivät ne kerää kuraa. Laajassa käytössä, meidän toimistollamme myydäänkin näitä, sanoo Pirinen.

Sukanpitimet.
Marika Paaso / Yle

– Haalari solmitaan vyötäisille, se on nyt trendi. Vanhemmat, niin sanotut n:nnen vuoden opiskelijat, ne monesti laittavat haalarit kokonaan. Tästä voi sitten tehdä päätelmiä kantajasta ja hänen viiteryhmästään, Pirinen kertoo.

Ainejärjestöhaalari solmitaan vyötäisille.
Marika Paaso / Yle

– Päälle vedetään vielä takki ja tennarit. Tennarit valikoituivat nyt sillä perusteella, että ne ovat niin kuluneet, että ei haittaa vaikka niille kävisi köpelömminkin. Hanskat toki, mutta nyt näytti sääennuste sellaiselta, että ilman pipoa pärjää, sanoo Pirinen.

Haalarit ja takki.
Marika Paaso / Yle

– Haalarimerkit tekevät haalarista paksumman ja vedenpitävämmän, tietää Pirinen.

Hihamerkki.
Marika Paaso / Yle