1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eräretkeily

Lähiretkelle pääsee helposti – luontokohteet koottiin kirjaksi

Varsinais-Suomen luontoretkikohteista on toivottu opaskirjaa pitkään. Monet kiinnostavat paikat ovat yllättävän lähellä, ja kohteisiin on helppo päästä julkisilla kulkuneuvoilla.

Dahurian alppiruusua voi ihailla ulkopuutarhassa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Turun seudun luontoretkiopas on ollut monen luonnonystävän yhteinen projekti. Kirja syntyi voimakkaan painostuksen jälkeen, kertoo yksi kirjan kirjoittajista, toimittaja Ann-Mari Rannikko.

– Olemme tehneet konservaattori Ari Karhilahden kanssa Luonto Plus -ohjelmaa vuodesta 2003 lähtien. Usein meiltä toivotaan tietoja kuvaamistamme kohteista. Monet muutkin haluaisivat vierailla niissä. Siksi kirja tehtiin, kertoo Rannikko.

Parivaljakko pähkäili pitkään kirjan kirjoittamista. Monia tietokirjoja koonnut tutkija Mia Rönkä otti haasteen vastaan ja päätti koota toivotun teoksen.

Ihminen on luonut arvokkaita kulttuurimaisemia, mutta toisaalta kaatopaikkakin voi olla luontokohde.

Mia Rönkä

– Olin seurannut pitkään ohjelmaa. Olen yllättynyt siitä, miten hienoja luontokohteita Turun kaupungin lähellä ja aivan keskustassakin on. Minullekin monet kohteet olivat vielä sellaisia, joissa en ollut käynyt, kertoo Rönkä.

Kulttuurikerrostumat ja luonto näkyvät monissa kohteissa

Naantalilainen Mia Rönkä on tutkija, tiedetoimittaja ja tietokirjailija. Hän harrastaa lintu- ja luontoretkeilyä sekä valokuvausta. Hän pitää Varsinais-Suomea hyvin monipuolisena luontomatkailukohteena.

– Ihmisen ja luonnon vuorovaikutus näkyy alueella. Ihminen on luonut arvokkaita kulttuurimaisemia, mutta toisaalta kaatopaikkakin voi olla luontokohde, pohtii Rönkä.

Kissantrumpettiseinämä Turun kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneessa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Kirjan kohteista iso joukko on aivan Turun keskustan tuntumassa. Aurajoki, Urheilupuisto ja Luolavuorenpuisto ovat helposti saavutettavissa. Ruissalo on tietenkin mukana.  

Kirjoittajien suosikkikohteissa voi retkeillä monipuolisesti

Tutkija Mia Rönkä kertoo, että hänelle tärkeimmät kohteet ovat sellaisia, joissa voi uppoutua luontoon. Kolmen kärkikohteen joukkoon tutkija laittaisi Pomponrahkan suon, Kaarinassa sijaitsevan Järvelän kosteikon ja Liedon Nautelankosken.

Kirjan tekijöistä Ann-Mari Rannikko ja Mia Rönkä lehteilevät tuoretta opasta. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Pomponrahka on arvokas paikka, ja siellä pääsee kävelemään pitkospuilla. Järvelän kosteikko on tärkeä lintuharrastajille. Lintuja pääsee katsomaan läheltä. Nautelankoskella on luonnon lisäksi arvokas historia. Siellä voi tutustua kivikautisiin paikkoihin, kuppikiviin, linnustoon ja lepakoihin ja jopa kalastaa, kertoo Rönkä.

Toimittaja Ann-Mari Rannikko listaa suosikkikohteikseen Muhkurinmäen, Järvelän kosteikon ja Ruskon pirunkalliot.

– Varsinkin Muhkurinmäki on aivan ihana paikka. Siellä kevätkukat ovat kukassa, mainostaa Rannikko ja suosittelee käymistä paikan päällä.

Rannikko kannustaa myös liikuntarajoitteisia lähtemään retkille.

– Kirjassa on opasteet, joissa kerrotaan, miten kohteisiin pääsee. Minäkin polvivaivaisena olen päässyt tosi hyvin luontokohteisiin, kiittelee Rannikko.

Tekijät muistuttavat, että useisiin kohteisiin voi päästä julkisilla kulkuvälineillä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.