Latvia sulkee Ylen EU-kokousten alkukuvauksista Riiassa

Ylen julkaisema poikkeuksellinen video SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen arviosta Jutta Urpilaisesta on johtamassa Ylen työskentelyn rajoittamiseen Latvian EU-puheenjohtajuuden loppukauden ajan.

Ulkomaat
Antti Rinne.
Ylen 27.4. julkaisema video Antti Rinteen keskustelusta Slovakian sosiaalidemokraattisen ministerikollegansa Peter Kažimírin. Keskustelu käytiin 24.4.

Latvian pysyvä EU-edustusto on ilmoittanut Ylelle, että Latvia rajaa Ylen kuvausmahdollisuuksia maassa järjestettävissä Euroopan unionin neuvoston kokouksissa. Yleä ei päästetä kuvaamaan EU-kokousten alkukuvia.

Kielto on voimassa Latvian puheenjohtajakauden päättymiseen asti. Latvian EU-puheenjohtajuus päättyy kesäkuussa.

Latvian EU-edustuston lehdistöneuvos Janis Berzins ilmoittaa, että syynä rajoitukseen on viime perjantaina kuvattu video SDP:n puheenjohtajasta Antti Rinteestä ja Rinteen käymän keskustelun julkaiseminen maanantaina. Latvia tulkitsee, että Ylen menettely on vastoin EU-neuvoston kokousten mediaohjeita (siirryt toiseen palveluun).

EU-neuvoston kuvaussääntöihin on kirjattu, että säännöt ovat voimassa Brysselissä ja Luxemburgissa neuvoston kokouspaikoilla. Ylen mukaan Riiassa kuvatun videon julkaisu ei näin ollen riko näitä sääntöjä.

Yle perustelee videon julkaisua Antti Rinteen käymän keskustelun yhteiskunnallisella merkityksellä.

Ylen esittämällä videolla SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne epäili, että kansanedustaja Jutta Urpilainen haluaa takaisin puolueen puheenjohtajaksi. Videolla Rinne keskusteli perjantaina Riiassa Slovakian sosiaalidemokraattisen ministerikollegansa Peter Kazimirin kanssa ennen euroryhmän kokousta.

Myöhemmin Antti Rinne kertoi epäilynsä Jutta Urpilaisen aikeista johtuneen väärinymmärryksestä.