Talousvaikeuksissa rypevälle kaupungille suuret tappiot tv-flopista – antoi silti velat anteeksi

Kotkan kaupunki haki tv-näkyvyyttä Voittajajoukkue-ohjelman kautta. Leet-pelin ympärille rakennettu ohjelma ei menestynyt, eikä varastohallin vuokrannut yritys maksanut vuokriaan. Vuokrien kuittaaminen pelkällä pelikentän luovuttamisella sai aikaan kiivaan keskustelun poliitikkojen kesken.

Kotimaa
Leet-pallopeliä esittelevää Voittajajoukkue -ohjelmaa on kuvattu elokuussa Kotkan kantasatamaan rakennetulla areenalla.
Olli Törönen / Yle

Uudeksi hittipeliksi kaavaillusta Leetistä jäi Kotkan kaupungille vain vähän käteen. Kaupunki oli vuokrannut Leet International Oy:lle varastohallin kantasatamasta, jossa kuvattiin Voittajajoukkue -nimistä tv-ohjelmaan syksyllä 2102.

MTV3-kanavalla esitetyssä ohjelmassa pelattiin uutta Leet-peliä. Leetissä on kyse joukkuelajista, jossa pimeässä loistava pallo yritetään saada mailaa käyttäen vastustajan maaliin. Leetissä on otettu vaikutteita esimerkiksi koripallosta ja haavipallosta eli lacrossesta.

Voittajajoukkue ei kerännyt kummoisia katsojalukuja, ja ohjelma jäi vain yhden kauden mittaiseksi. Kotka oli toivonut saavansa ohjelman kautta näkyvyyttä, ja vuokrasopimuksen mukaan hallista ei tarvinnut maksaa vuokraa kahden ensimmäisen vuoden aikana, eli maaliskuun alusta 2012 helmikuun loppuun 2014. Sähkölasku oli sovittu jaettavaksi tasan kaupungin ja yrityksen kesken.

Vuokranmaksun piti alkaa maaliskuussa 2014, mutta 9 000 euron kuukausivuokraa ei maksettu kertaakaan. Yritys oli aiemmin päättänyt käyttää yhden optiovuoden ja vuokrasopimuksen oli määrä päättyä helmikuun lopussa 2015.

Viime vuoden lopussa yritys lähestyi kaupunkia ja ehdotti, että vuokrasopimus päättyy jo 31.12. ja että vuokrien kattamiseksi halliin jäänyt pelikenttä, rakennelmat ja muut laitteet luovutetaan Kotkan kaupungille. Kaupunki suostui ehdotukseen ja Kotkan puolesta sopimuksen allekirjoitti tilapalvelujohtaja Osmo Pehkonen.

Asia nousi uudelleen esiin viime maanantaina kaupunginhallituksen kokouksessa, jossa käsiteltiin tarkastuspäällikön laatimaa lisäselvitystä. Vuokrarästien sopiminen sai aikaan pitkän ja kiivaan keskustelun, johon tullaan todennäköisesti palaamaan vielä.

Poliitikoille esitettiin kokouksessa arvio, jonka mukaan kaupunki olisi menettänyt vuokrarästien vuoksi jopa puoli miljoonaa euroa. Leet Internationalin toimitusjohtaja Keni Simola kuitenkin tyrmää tämän luvun. Hän tyytyy toteamaan, että vuokrarästit liikkuvat kymmenissä tuhansissa euroissa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Elomaa (kok.) kertoo vielä selvittävänsä tarkemmin kaupungin kärsimien tappioiden määrää. Elomaa pohtii, olisiko ahtaalle ajautuneelta Leet Internationalilta ollut mahdollista saada vaadittuja maksuja. Tilapalvelujohtaja Pehkosen ja hänen esimiehensä, kaupunginjohtaja Henry Lindelöfin toimintaa hän kummastelee.