Hyppää sisältöön

Kihlajaislahjoja ja rajuja lemmenleikkejä – siivekkäiden lisääntyminen voi olla hurjaa katsottavaa

Tiira kuskaa kalaa kihlajaislahjaksi tulevalle siipalleen. Härkälintu mylvii vailla morsmaikkua ja uikku esittää erikoisia mooveja vastakkaisen sukupuolen edessä. Linnuilla on palava kiire perustaa perhe ja lisääntyä. Siipiveikkojen lemmenleikit ovat totista touhua.

Kuva: Maarit Piri-Lahti / Yle

Luontoasiantuntija ja opettaja Panu Villanen katsoo kaukoputkellaan keväiselle järvelle ja osoittelee touhukkaasti puolisoa etsiviä lintuja. Useat linnut lahjovat kosiopuuhissaan toista sukupuolta.

Ilman näitä lemmenpuuhia ei ole yhtään mitään.

Panu Villanen

– Ilman näitä lemmenpuuhia ei ole yhtään mitään. Ihan juuri meni tuossa kalatiira, jolla oli kala nokassa. Se vie sen laiturinnokassa kököttävälle morsiamelleen ja esittelee sitä kalaansa: katsos nyt, kuinka hieno kala minulla on, että mennäänkös kihloihin! kuvailee Panu Villanen lintumaailman kevättä.

Leihittelylahja saattaa olla kala tai korsi, mutta se voi olla myös muuta tavaraa.

– Harakat sun muut lavastajat vievät erilaisia ihmisenkin tekemiä kulttuurituotteita ja leuhkivat sitten niillä, tietää Villanen.

Mooveja ja mylvintää

Paitsi lahjoin, linnut liehittelevät tulevia puolisoitaan myös ääntelyin ja elein. Samalla, kun rannalta voi seurata uikun tanssahtelua, kuikka ääntelee järven selällä ja jostain kuuluu härkälinnun mylvintää.

– Kyllä se mylväisee. Ei sillä ole mitään hätää, muuta kuin että morsmaikkua vailla ollaan – tai sitten se on jo saanut, selvittää luontoasiantuntija.

Villanen ottaa yhdeksi esimerkiksi silkkiuikun kosiotanssin, joka koostuu useista liikeosioista.

Morsmaikkua vailla ollaan tai sitten se on jo saanut.

Panu Villanen

– Siinä on sukeltelua, nostetaan välillä apetta veden alta ja pidetään nokassa pesämateriaalia. Uidaan vierekkäin, ravistellaan päätä ja yhtäkkiä vähän kohottaudutaan kynttiläasentoon, kuvailee Villanen.

Tanssillaan silkkiuikku vahvistaa parisuhdettaan tai katsastaa sopivia partnereita.

– Ahaa, olet minun lajikumppanini ja näytät olevan riittävän voimakas tuottamaan kanssani elinkelpoisa jälkeläisiä, selittää Villanen.

Sorsalla on raju parittelutyyli

Keväällä llintuja tarkkaillessa väki välillä hämmentyy varsinkin vesillintujen väkivaltaisen näköisestä tavasta paritella. Vedessä härkälinnut tallovat toisiaan ja sorsat käyvät usean koiraan voimalla yhden naaraan kimppuun.

Sorsalinnuilla ja uikkulinnuillakin parittelu vaikuttaa aika hurjalta.

Panu Villanen

– Sorsalinnuilla ja uikkulinnuillakin parittelu vaikuttaa aika hurjalta. Kun naaraan selkään mennään, niin näyttää, että se hukkuu, kuvailee Villanen.

Parittelu on nopeasti ohi. Vaikka toisinaan yhden sorsanaaraan kimpussa saattaa olla useita koiraita, niin naaraalla on kyky valita sukusolut juuri siltä sorsakoiraalta, johon se on mieltynyt ja joka on sen mielestä paras jatkamaan sukua.

– Luonto on ihmeellinen. Hurjan kuuloinen juttu, mutta totta, toteaa Villanen.