1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vappuna voit vaikka varrentaa – omenapuulla onnistut varmimmin

Uudet päärynä- ja luumulajikkeet, persikat, aprikoosit. Siinä nippu suomalaisten puutarhaharrastajien uusia kasvatteja. Asiantuntijan mukaan nyt on sopiva aika, jos haluaa varrentaa erikoishedelmäpuita.

Kotimaan uutiset
Lähikuva varrentamisesta .
Tuomo Vähäsarjan kokoelmat

Varrentamista muun muassa kansalaisopistoissa ja erilaisissa piireissä opettava Tuomo Vähäsarja laskee erikoishedelmäpuihin kuuluviksi päärynä-, omena- ja luumupuut. Lisäksi samaan joukkoon kuuluvat suomalaiselle eksottiisemmat kasvatit kuten, persikat, aprikoosit, pähkinäpensaat, viinirypäleet ja makeapihlajat.

– Päärynää ja luumuahan Suomessa on kasvatettu iät ajat. Vanhat päärynälajikkeet ovat sen verran happamia, että nyt voisi puhua aivan uusista lajeista. Luumuakin on ollut aiemmin, mutta nykyiset kestävät paremmin pakkasta.

Versoilla varrentamaan

Hedelmäpuun varrentamien tapahtuu niin, että vähintään parin vuoden ikäiseen perusrunkoon liitetään edellisen kesän versoja. Otetaanpa mallksi omenapuu.

– Perusrunkona käytetään yleensä antonovkaa. Siitä tarvitaan oksa, joka on purkissa. Runkoon liitetään parin silmun mittainen verso. Niitä saa taimistoista, tosin innokkaimmat harrastajat kasvattavat ne yleensä itse. Purkki oksineen pidetään yleensä sisätiloissa siihen saakka, kunnes lämpenee.

Lähikuva varrentamisesta .
Varrentaminen vaatii näppäryyttä.Tuomo Vähäsarjan kokoelmat

– Jos omenapuun varrennus tehdään kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, onnistumisprosentti on sata. Hankalimpia lisättäviä ovat luumut ja kirsikat. Jos puolet niiden varrennuksista onnistuu saa olla tyytyväinen.

– Niin sanotussa oksavarrennuksessa taas liitetään vanhaan puuhun uusia lajikkeita, joita voi lisätä useita samaan puuhun. Se on hallanarkaa puuhaa ja saa odottaa lämpimiä aina kesäkuulle saakka. Liitoskohta ei kestä yhtään pakkasta.

Kukat riivittävä parina kesänä

Vähäsarjan mukaan varrennuksen tuloksia saa odottaa muutaman vuoden ajan, parina ensimmäisenä kesänä puuta ei saa päästää tuottamaan hedelmää, asiaan pitää puuttua kukkavaiheessa repimällä kukat pois.

Tuomo Vähäsarja on harrastanut hedelmäpuita runsaan neljännesvuosisadan ajan. Kipinän hän sai vapaamuotoisesta Nivalan viherpeukalot - yhdistyksestä, jossa hän toimii aktiivisesti. Yhdistyksellä on kaksi koetarhaa, joissa kokeillaan ja jalostetaan erilaisia hedelmäpuita. Vähäsarjan omassa puutarhassa on arviolta 300 - 400 erilaista lajiketta.

Lue seuraavaksi