Ovatko skeittauksen juuret Suomessa? "On tämä ainakin hyvä tarina"

Alvar Aalto ei varmasti osannut aavistaa 1939, että hänen suunnittelemansa uima-allas toimisi skeittauksen esikuvana vuosikymmeniä myöhemmin. Useat skeittarit käyvät ihailemassa sen muotoja vielä tänäkin päivänä, mutta ilman uimahousuja heillä ei ole sinne asiaa.

Kotimaa
Nainen skeittaa longboardilla kaduilla.
YLE

Alvar Aalto suunnitteli pyöreän aaltomaisia muotoja noudattelevan uima-altaan Porin Noormarkussa sijaitsevan Villa Mairean puutarhaan vuonna 1939.

Nykyään alueella työskentelevä Ahlströmin ruukkien asiakkuuspäällikkö Tiina Rajala tuntee hyvin Ylen puoli seitsemän -ohjelmassa tällä viikolla kerrotun tarinan altaan vaikutuksesta skeittauksen syntyyn.

Tarinan mukaan Alvar Aallon ystävä Thomas Church suunnitteli USA:han 1940-luvun lopulla hyvin samankaltaisen uima-altaan. Skeittaajat ottivat siihen myöhemmin tuntumaa ja käyttivät sitä tulevien ramppien esikuvana.

– Ainakin tämä on hyvä tarina ja siksi se on hyvä kertoa, Rajala toteaa.

Altaan kummut aivan kuin skeittaajille tarkoitettuja

Alvar Aallon suunnittelema allas oli aikanaan poikkeuksellinen monessa mielessä.

– Rakennus valmistui talvisodan kynnyksellä, eikä Suomessa ollut silloin ulkoaltaita. Allas oli näyttävä katseenvangitsija ja muotoilultaan erikoinen.

Villa Mairean uima-allas aaltoilee kauttaaltaan suunnittelijansa nimen mukaisesti. Sen muotoilu ja pohjassa olevat kumpumaiset kohoumat saavatkin altaan vaikuttamaan skeittirampilta.

– Uskon, että siksi skeittaajat ovat kiinnostuneita altaasta ja sitä käydään katsomassa USA:sta asti. Skeittaajia emme ole sinne kuitenkaan päästäneet. Uimahousut pitää olla jalassa, kun tähän altaaseen menee, Tiina Rajala toteaa.