1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

LEAN-koulutuksesta haetaan tuottavuuden tehostamista ja parempia johtamistaitoja

Tehokuutta ja johtamista opettavaan LEAN-johtamismalliin ollaan heräämässä myös teollisuuslaitosten ulkopuolella.

talous
Joensuulaisen Sunprofilen tiloissa opetellaan LEAN-johtamista polkuautoja kasaamalla.
Esa Huuhko / Yle

Joensuulaisyritys Sunprofilen tiloissa opetellaan LEAN-johtamista polkuautoja kasaamalla. Menopelit kasataan vaiheittain pienryhmissä niin sanottujen managereiden valvonnassa. Lopuksi käydään läpi tuloksia ja pohditaan, kuinka toimintaa voidaan tehostaa ja hävikkiä pienentää. LEANin keskeinen ajatus on välttää kaiken turhan tekemistä.

– Esimerkkejä turhuudesta ovat tarpeeton liikkuminen ja asioiden etsiminen. Voidaan joutua odottelemaan, kun muut eivät ole saaneet omaa osuuttaan valmiiksi. Sitten voidaan myös tehdä liikaa tuotteita varastoon. Pieneltä tuntuvia, mutta kokonaisuuden kannalta merkittäviä asioita, Sunprofilen toimitusjohtaja Jyrki Koukkari kertoo.

LEAN soveltuu myös teollisuuden ulkopuolelle

LEAN-ajattelu on lähtöisin teollisuudesta ja suurin osa sen hyödyntäjistä onkin teollisuuden eri aloilta. Tehokkuuden perään huutavassa yhteiskunnassa johtamistapa leviää kiivaasti muillekin toimialoille. Sen uskotaan auttavan muun muassa hoitojonojen lyhentämisessä.

Erityisesti sosiaali- ja terveyspuolella puhutaan hyvin paljon LEAN-ajattelusta.

Arja Kinnunen

– Näyttäisi siltä, että, se olisi tulossa myös julkiselle puolelle yhä vahvemmin. Erityisesti sosiaali- ja terveyspuolella puhutaan hyvin paljon LEAN-ajattelusta ja sen tuomisesta näiden alojen kehittämiseen, koulutussuunnittelija Arja Kinnunen Itä-Suomen yliopistolta sanoo.

Metsäkonemiehet polkuautojen kimpussa

Sunprofilen LEAN-koulutuksessa on käynyt kahden vuoden aikana noin tuhat ihmistä. John Deeren väki saapui polkuautoja kasaamaan noin 20 hengen porukalla. Metsäkoneyhtiön keskuudessa koulutuksesta uskotaan olevan hyötyä tulevaisuudessa.

– Ainakin tämä mahdollistaa oman toiminnan kehittämisen ja jatkossa palveluostamisen ketjuttamisen oikeammin, hankintapäällikkö Marika Toivonen sanoo.

– Nyt tietää paremmin, mikä tapa on helpoin tehdä töitä tällaisella tuotantolinjalla. Onhan tämä ollut myös ihan mukavaa, saatiin vähän vaihtelua normaalin työelämään, koneasentaja Henri Kettunen myhäilee.

Lue seuraavaksi