Näkökulma: Suloiset eläimet pienissä häkeissään

Eläinten salakuljetus on yksi maailman tuottavimmista laittomista bisneksistä. Ranskassa paperittoman chihuahuan saa helposti jopa pääkaupungin keskustasta, kirjoittaa Annastiina Heikkilä Pariisista.

Annastiina Heikkilä. Kuva: Juha Nurminen

Pariisin keskustassa Seinen varrella on vierekkäin paljon eläinkauppoja, joiden ohi usein kävelen. Kaupoissa myydään pörröisiä kissanpentuja, pieniä koiria ja värikkäitä lintuja.

Häkeissä ilman virikkeitä istuskelevat chihuahuat, ranskanbulldoggit ja persialaiset näyttävät nuorilta ja oudon vaisuilta. Niiden syntymäajasta tai vanhemmista ei ole tarkkaa tietoa – paitsi että osan ilmoitetaan olevan kotoisin eri Itä-Euroopan maista.

Pohdin itsekseni, että eläinten olojen on kuitenkin oltava ihan säälliset. Sijaitsevathan nämä eläinkaupat keskellä vilkkainta Pariisia, kaupungintalon ja poliisiaseman naapurissa. Kaipa paikat olisi suljettu, jos niiden toiminnassa olisi ilmennyt jotain hämärää.

Chihuahuan pennun voi ostaa Unkarista sadalla eurolla ja myydä Pariisissa yli kymmenkertaiseen hintaan

**Päästyäni kotiin **tutkin asiaa ja nopeasti minulle selviää, että näin ei suinkaan ole. Kyseiset liikkeet ovat olleet viimeisten kymmenen vuoden aikana useiden rikostutkintojen kohteena. Tälläkin hetkellä niiden omistajia epäillään muun muassa eläinten laittomasta maahantuonnista, rahanpesusta ja erilaisista eläinsuojelurikoksista.

Paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen mukaan eläimistä monet tuodaan Itä-Euroopassa sijaitsevista pentutehtaista ilman asianmukaisia rokotuksia ja terveystarkastuksia. Osa eläimistä on sairaita, iso osa aivan liian nuoria.

Satunnaisista oikeusjutuista huolimatta eläinkauppa kuitenkin kannattaa. Chihuahuan pennun kun voi ostaa Unkarista sadalla eurolla ja myydä sen Pariisin keskustassa yli kymmenenkertaiseen hintaan. Ja jos muutama kymmenen eläintä kuolee rekkamatkan aikana, ei se vielä bisnestä haittaa.

Ranskalaiset haluavatpieniä koiria ja pörröisiä kissanpentuja. Lemmikkibisnes on siis täälläkin kovassa kasvussa ja samoin siihen liittyvät laittomat lieveilmiöt. Häkeissään odottavat pienet pennut ovat tietysti erityisen hellyttäviä – tekee mieli ottaa pieni kissanreppana kainaloon ja viedä se kotiinsa.

Ranskaan tuodaan vuosittain laittomasti arviolta 100 000 koiraa ja kissaa, joista moni kantaa vakavia eläintauteja

Eläinkauppojen lisäksi näitä niin sanottuja paperittomia pörröeläimiä näkee yhä enemmän myös Pariisin kaduilla. Kissan- ja koiranpennut nököttävät hiljaa paikallaan ja pahvinpalaseen kirjoitettu vetoomus pyytää rahaa niiden ruokintaan. Tekee mieli pelastaa ihminen ja hänen uskolliset kumppaninsa lahjoittamalla muutama euro. 

Sekään ei ole välttämättä järkevää, sillä iso osa kadulle hellyttämistarkoituksessa tuoduista eläimistä on sairaita tai huumattuja. Niiden omistajilla eivät ole asiat aina juuri paremmin ja niinpä he myös kauppaavat pentuja ohikulkijoille. Voitot tästäkin bisneksestä saattaa kääriä joku kolmas taho.

Kaikkiaan luvut ovat isoja: yksistään Ranskaan tuodaan vuosittain laittomasti arviolta 100 000 koiraa ja kissaa. Niistä moni kantaa vakavia eläintauteja, kuten rabiesta tai parvovirusta. Salakuljetettujen eläimien levittämistä taudeista on ollut huolissaan myös Suomen elintarvikevirasto Evira.

Eläinbisnes vetoaa ahneuteen, välinpitämättömyyteen ja toisaalta myötätuntoon. Ranskassa maaperä on kenties erityisen otollinen, sillä eläimillä on ollut täällä perinteisesti lähinnä välinearvoa.

Vasta viime vuonna maan parlamentti hyväksyi lain, joka määritti eläimet tunteviksi olennoiksi – erotuksena huonekaluista, johon ne aiemmin oikeudellisesti rinnastuivat.