Maksansiirron kokenut Mervi: "Tehty operaatio ei rajoita elämääni"

Maksan sairaudet koettelevat monia ja Suomessa tehdään vuosittain kymmeniä maksansiirto-operaatioita. Maksansiirron läpikäynyt Mervi Kurula tietää, kuinka maksasta kannattaa huolehtia.

terveys
Maksansiirron kokenut Mervi Kurula Lapin maisemissa.
Mervi Kurula

Tänään alkaa Munuais- ja maksaliiton valtakunnallinen maksaviikko. Viikon aikana ympäri maata järjestetään tapahtumia, joissa kerrotaan maksasairauksien ennaltaehkäisystä ja tuodaan esille elintapojen vaikutuksia maksasairauksien syntyyn.

Maksasairautta sairastaa noin 100 000 suomalaista ja Suomessa tehdään vuosittain 30-40 maksansiirto-operaatiota. Yksi maksansiirron kokeneista on joensuulainen Mervi Kurula.

Ne olivat välillä todella tuskaisia ajanjaksoja.

Mervi Kurula

– Sairastuin jo lapsena suolistosairauteen ja ylioppilaaksi kirjoitettuani vuonna 1982 maksani romahti. Olin pitkään väsynyt ja pahoinvoiva. Iho kellersi ja kutisi. Ne olivat välillä todella tuskaisia ajanjaksoja, Kurula muistelee.

Vuonna 2002 kaikki kuitenkin muuttui. Tuolloin hänelle kerrottiin, että hänellä todettu primaarinen sklerosoiva kolangiitti hoidetaan maksansiirto-operaatiolla.

– Siitä hetkestä eteenpäin kaikki on ollut kuin yhtä juhlaa. Tuntui oikein makealta, kun mietin että nyt se vihdoin tapahtuu.

Leikkaus onnistui kaikin puolin hyvin ja nyt hän viettää normaalia ja terveellistä elämää.

– Elän säännöllisesti, teen mukavia asioita, liikun paljon. Elän tätä elämää. Tehty operaatio ei rajoita mitenkään elämääni, oikeastaan se on antanut paljon uutta, elinsiirtopotilaiden sarjassa vammaisurheilua harrastava Kurula sanoo.

Alkoholi ei ole ainoa maksaa tuhoava myrkky

Monesti maksan sairaudet liitetään voimakkaaseen alkoholin käyttöön. Toki alkoholi haittaa maksan toimintaa, mutta maksa voi sairastua muistakin syistä.

– Maksa voi sairastua esimerkiksi muun sairauden aiheuttamana, lääkehoidon yhteydessä tai etenkin ulkomailta tilattujen luontaislääkkeiden nauttimisesta, Kurula kertoo.

Pohjois-Karjalan Munuais- ja maksayhdistyksessä aktiivisesti toimivalla Kurulalla on selkeät neuvot maksan kunnosta huolehtimiseen.

Myös sienet voivat aiheuttaa äkillisen maksatuhon.

Mervi Kurula.

– Huolehdi yleiskunnostasi, pidä paino kurissa, syö lääkkeet ohjeiden mukaan, huolehdi hepatiittirokotuksista jos matkustat ulkomaille sekä vähennä tai lopeta alkoholin käyttö.

– Myös sienet voivat aiheuttaa äkillisen maksatuhon. Meillä on täällä Suomessakin paljon myrkyllisiä sieniä, niiden kanssa pitää olla tarkkana.