1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Ei sen niveliä kolota" – Katso miten maailman suurin saimaannorppa Viljo kääntää kylkeään

Norppakuvaaja Juha Taskinen ikuisti maailman suurimman saimaannorpan, 124-kiloisen Viljon videolle. Viljo köllötteli Haukivedellä pienessä lahden poukamassa.

Viljo -norppa
Viljo-norppa köllöttelemässä Haukivedellä huhtikuussa 2015. Katso video.

Itä-Suomen yliopiston norppatutkijat punnitsivat ja mittasivat urosnorpan keväällä 2009. Painoa Viljolla on kaksi kertaa keskivertouroksen verran. Pituutta arviolta 30-vuotiaalla yksilöllä on 154 senttiä. Ympärysmittaa löytyy 150 senttiä.

Juha Taskinen oli haaveillut Viljon tapaamisesta, mutta unelma toteutui vuosien odotuksen jälkeen maanantaina.

– Olin kuullut tarinoita, että täällä elää laiturinkokoinen hylje. Katselin kiikarin pieneen auringonsuojaiseen lahteen. Ajattelin, että sen on pakko olla Viljo kun se täyttää melkein puolet lahdesta, Taskinen kuvailee.

Kokenut luontokuvaaja pääsi lähelle jäälautalla lepäilevää köllikkää hiipimällä rantoja pitkin tuulen ympäpuolelta.

Kala on terveellistä ravintoa

Ihmisellä vastaava paino nostaisi huomattavasti sydän- ja verisuonitautien riskiä. Myös nivelet olisivat kovilla. Viljolla ei vastaavia huolia ole.

– Viljolla on varmasti hyvä terveys. Kala on tunnetusti terveellistä ravintoa ja Viljo on syönyt elämänsä aikana valtaisan määrän pikkukalaa, tonnikaupalla.

– Uskon, että Viljolla on vielä paljon armorikkaita lihomisvuosia edessä.

– Nivelvaivoja ei ole, sillä norppa elää painottomassa tilassa. Se antaa takaräpylällä vauhtia ja eturäpylöillä ohjaillaan. Ja kertoohan koko senkin, että Viljo on hyvä uimari ja löytää parhaat kalapaikat, Juha Taskinen aprikoi.

Keskikokoinen urosnorppa painaa noin 60 kiloa. Yli satakiloisia yksilöitä on tavattu tiettävästi muutamia.