Ensimmäinen palvelualoite yllätti Jyväskylän virkamiehet

Jyväskylän kaupungin ensimmäinen palvelualoite koskee kaupunginteatterin ulkoistamista. Kaupungin virkamiehet odottivat aloitetta ihan muualta kuin kulttuurin parista.

Kotimaa
Yleisöä Jyväskylän kaupunginteatterin lämpiössä.
Shrek-musikaalin avoimet harjoitukset kiinnostivat yleisöä.Yle / Virpi Kotilainen

Liikelaitosjohtaja Mari Soukka Jyväskylän kaupungin talouskeskuksesta myöntää, että kulttuurin puolelta tullut kaupungin ensimmäinen palvelualoite oli yllätys.

– Ehkä sellasta käsitystä tai puhetta on ollut, että tekninen puoli olisi ehkä ensimmäinen, joka avaisi palvelualoitekentän.

Palvelualoitteen tehnyt Jukka Saarman ei halua liikesalaisuuteen vedoten tarkemmin eritellä, miten teatterin toimintaa voisi uudistaa tai kuluja karsia. Hän korostaa, että kyse on vasta aloitteesta järjestää teatteritoiminta uudella tavalla

– Kun olin oopperalaulajana ja teatterissa töissä, niin mietin jo silloin, miten tämän voisi tehda halvemmalla tai tehokkaammin pienemmillä kustannuksilla, hän kertoo aloitteensa taustoista.

Aloite puolittaisi kaupungin maksuosuuden

Viime vuoden tilinpäätöksen mukaan Jyväskylän kaupunginteatterin toimintamenot olivat vajaat 6 miljoonaa euroa, josta runsaat neljä miljoonaa katettiin verovaroilla.

Kaupunginteatterin ulkoistamisesta tehdyn aloitteen mukaan kaupungin maksuosuus olisi mahdollista puolittaa viidessä vuodessa esimerkiksi karsimalla kuluja, tehostamalla teatteritilojen käyttöä ja nostamalla lipputuloja.

Palvelualoite etenee pikimmiten hankintojen ohjausryhmän arvioitavaksi. Ohjausryhmä tekee aloitetta arvioituaan päätöksen, onko se toimintakelpoinen ja kannattaako sen tiimoilta lähteä valmistelemaan mahdollista kilpailutusta.

Jyväskylässä otettiin palvelualoite käyttöön vuoden kokeiluajaksi huhtikuun alusta lähtien. Aloitteella kaupunkilainen voi ehdottaa palvelun tai toiminnan kilpailuttamista, ulkoistamista tai kokonaan yksityistämistä säästöjen saamiseksi.

Palvelualoitteen voi tehdä myös kaupungin työntekijä.

Mari Soukkaa ja Jukka Saarmania haastatteli Riina Mäentausta.