1. yle.fi
  2. Uutiset

Nikkasen veljesten kuutamourakka sulki kadunkin – yösoittoa kahvin ja pikaruoan voimalla Sibeliuksen syntymäkodissa

Hämeenlinnalaissyntyinen pianisti Tuomas Nikkanen on veljensä Milko Nikkasen kanssa äänittänyt tulevalle levylle Sibeliuksen musiikkia kolmena yönä vappuviikolla. Äänitysolosuhteiden parantamiseksi liikenne viereisellä Hallituskadulla keskeytettiin öiden ajaksi. Vappuaaton vastaisena yönä kadun sulkeminen unohtui ja nauhoituksiin tuli yllättävää lisähaastetta.

musiikki
Kaksi miestä seisoo vanhassa salissa.
Kati Turtola / Yle

Sibeliuksen syntymäkoti on vappuviikolla toiminut ensimmäistä kertaa levytysstudiona. Hämeenlinnan ydinkeskustassa sijaitseva syntymäkoti sijaitsee vilkasliikenteisen Hallituskadun kupeessa. Äänekäs kadunpätkä oli muutaman yön suljettuna, mutta viimeisenä nauhoitusyönä sulkua ei jostain syystä ollut.

– Onneksi liikenne rauhoittui aamukolmen aikaan. Kun auto menee puutalon ohi tuossa kadulla, niin katu resonoi äänen ja silloin nauhoituksesta ei tule mitään, Milko Nikkanen kertoo.

Myös vappua ennakoivat yöjuhlijat ovat ihmetelleet tapahtumia Sibeliuksen syntymäkodilla.

– Yksi otto oli ensimmäisenä yönä sellainen, että jotkut koputtelivat ikkunaan. Se oli just sellainen mahtava Sibeliuksen Barcarolan opus 24 numero 10 ja opuksen ihana lopettava kappale. Minulla oli ihan hirveän hyvä fiilis siinä yhdessä kohdassa ja silloin joku tulee, että hei mitä te teette, kertoo Tuomas Nikkanen. Se otto jouduttiinkin hylkäämään.

Hirsitaloissa on oma soundinsa

Tuomas Nikkanen kertoo, että äänitystä on tehty kahvin voimalla.

– Tämä on kyllä hirvittävän epäterveellistä elämää. Juuri puhuttiin veljen kanssa, että roskaruokaa, limpparia ja suklaata, ja sitten vielä yökukkumista. Onhan tämä fyysisestikin ihan hirveän rankkaa, yöaikaan soittaminen, Tuomas sanoo.

Talo ja soitin ovat jo entuudestaan tuttuja Tuomakselle, joka on soittanut ensimmäisiä kertoja julkisesti juuri Sibeliuksen syntymäkodissa Hämeenlinnassa.

– Sibeliuksen syntymäkodissa on ihan oma tunnelmansa ja tämä on kyllä minulle läheinen paikka. Onkin erityisen hienoa tehdä ensimmäinen soololevy juuri tässä paikassa veljeni kanssa, hän on muuten juuri muuttanut Hämeenlinnaan, pianisti Nikkanen kertoo.

– Olen äänittänyt paljon hirsitaloissa, ja tiesin, että niissä on ihan oma soundinsa. Me haetaan tähän maailmanluokan soundia, mutta me haluttiin juuri tämä talo ja tämä intiimi tunnelma, mikä täällä Sibeliuksen syntymätalossa on, kertoo puolestaan Milko Nikkanen.

Äänityksiä jatketaan syntymäkodissa vielä parin viikon päästä, jolloin Nikkasen veljesten tiimiin liittyy laulaja.

Lue seuraavaksi