1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nosturi ryhtyi seurustelemaan huoltamonsa kanssa – yli sadan kilometrin välimatka

Monet suomalaiset yritykset hyödyntävät jo teollista internetiä tuotteissaan. Uuden tekniikan ydin on kuitenkin siinä, että kaikki esineet valmistajasta riippumatta voivat olla suoraan yhteydessä toisiinsa. Uuden tekniikan täysimääräinen hyödyntäminen voisi luoda tuhansia uusia työpaikkoja.

Kuva: Mika Moksu / Yle

Teollinen internet, jota kutsutaan myös esineiden internetiksi, liittää rajattoman määrän laitteita verkossa toisiinsa. Uuteen tekniikkaan on ladattu suuria odotuksia.

Monet suomalaiset yritykset hyödyntävät jo teollista internetiä tuotteissaan. Esimerkiksi Mussalon satamassa Kotkassa osa suurista konttinostureista on yhteydessä nosturivalmistajan Hyvinkäällä sijaitsevaan huoltokeskukseen.

– Hyvinkäältä käsin voidaan reagoida koneen lähettämiin viesteihin. Kone voi hälyttää vaikkapa kun jokin moottori kuumenee tai sähköhuoneen lämpö nousee kesällä liiaksi. Koneen viestien perusteella myös huoltoja voidaan ajoittaa paremmin, kertoo Konecranesin huoltopäällikkö Jyrki Kostian.

Kyse ei ole kuitenkaan vain teollisuuden ratkaisuista. Siksi puhe teollisesta internetistä vie myös tavallaan harhaan. Parempi olisi puhua asioiden tai esineiden internetistä. Asioiden internetin ydin on siinä, että kaikki esineet valmistajasta riippumatta voivat olla suoraan yhteydessä toisiinsa ilman, että ihminen olisi välikätenä.

Myyviä palveluja keksittävä lisää

Juuri tähän uuteen laitteiden väliseen tekniikkaan pureutuu myös Kymenlaakson ammattikorkeakoulun touko-kesäkuussa järjestettävä opintojakso. Kyse on opiskelijoiden tutustuttamisesta uuteen aiheeseen.

– Tuskin kenelläkään on tarkkaa kuvaa siitä, mitä uusi tekniikka voi saada aikaan. Tarvittava tekniikka on olemassa, mutta myyvien palvelujen keksiminen on jo toinen asia, sanoo yliopettaja Paula Posio.

Suurkaupungeissa on jo palveluja, jotka välittävät lähistöllä olevista vapaista parkkipaikoista tiedon kännykkään. Liikennettä valvovat kamerat voivat myös itsenäisesti reagoida esimerkiksi liikenneonnettomuuksiin, hälyttää apua ja ohjata liikennettä muita reittejä pitkin onnettomuuspaikan ohi.

Liki 50 000 työpaikkaa?

Maanantaina julkistettu Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen yhteishankkeen loppuraportti näkee uuden tekniikan hyödyntämisessä suuria mahdollisuuksia.

Raportin mukaan Suomessa voisi syntyä kahdeksassa vuodessa parhaimmillaan 48 000 uutta työpaikkaa, jos Suomessa hyödynnettäisiin kaikki internetin tuomat mahdollisuudet täysimääräisesti.

Tietoverkkotekniikan opiskelija Joni Tyviö on ilmoittautunut teollisen internetin opintojaksolle. Tyviö ei usko opintojen tekevän juuri nyt vaikutusta mahdolliseen työnantajaan, mutta parin vuoden kuluttua reaktio voi jo olla toinen.

– Sen jälkeen kun tässä oikeasti havahdutaan työantajienkin puolelta, se on kyllä kullanarvoista valuuttaa.