Kunta käy sääskien kimppuun bioaseella: "Meillä on täällä tosi iso ongelma"

Ruotsin Övertorneån keskustan alueella ihmiset pysyttelevät kesällä sisätiloissa, koska sääskiä on niin paljon. Nyt mitta on täynnä ja kunta hakee lupaa bioaseeseen, jolla saataisiin tuhottua sääskien toukat joenrannalta.

Ulkomaat
Hyttynen Sääski
Jari Vesa / Yle

Pohjois-Ruotsin Övertorneålla on ongelma. Kesäisin kylän ilmatilassa pörrää sääskiä niin tiheässä, että kuntalaiset joutuvat pysyttelemään sisätiloissa.

Tornionjoen rannan suotuisat munimapaikat tuottavat miljoonittain sääskentoukkia, joista halutaan nyt eroon epätoivoisesti. Kunta on päättänyt tarttua ongelmaan pyytämällä lupaa lääninhallitukselta käyttää sääskisodassa bioasetta (siirryt toiseen palveluun).

– Keski-Ruotsissa tätä keinoa on käytetty monta vuotta hyvin tuloksin, kertoo Övertorneån kunnanneuvos Tomas Mörtberg.

Kyseessä on Vectobac B -niminen yhdiste, jonka sisältämät bakteerit ja niiden itiömuodot estävät hyttysentoukkia kehittymästä iniseviksi verenimijöiksi.

Se on täysin biologinen aine, eräänlainen proteiini, jota toukat sitten syövät ja tuhoutuvat. Se ei ole siis myrkky, eikä aiheuta muulle ympäristölle vaaraa.

Tomas Mörtberg

Tulvapenkoilla on toukkien pesä

Tornionjoki tulvii Övertorneån kohdalla voimakkaasti. Kun vesi laskeutuu, on joen rannalla paljon otollisia paikkoja sääskien toukille. Biologisella torjunta-aineella pyrittäisiin nimenomaan tuhoamaan toukat, jotteivät ne kehittyisi sääskiksi asti.

Sääskiase levitetään ilmasta käsin niille alueille, jossa toukkia on.

– Se on täysin biologinen aine, eräänlainen proteiini, jota toukat sitten syövät ja tuhoutuvat. Se ei ole siis myrkky, eikä aiheuta muulle ympäristölle vaaraa, Mörtberg toteaa.

Yhdessä päivässä ansaan jää 15 000 hyttystä

Övertorneån sääskitilannetta on tutkittu parin vuoden ajan. Yhden vuorokauden aikana sääskiansoihin on tarttunut jopa 15 000 hyttystä, mikä on valtava määrä.

– Jo 10 000 on paljon, joten meillä on täällä tosi iso ongelma, Mörtberg sanoo.

Kiusallisia verenimijöitä on vain pienellä alueella Övertorneån keskustassa. Kuntalaiset ovat asentaneet kotipihoilleen kaasulla toimivia hyttysansoja. Myös erilaiset hyttyskarkottimet käyvät kesäisin kaupaksi.

Eteläläiset arempia hyttysen pistoille

Jospa se tuulisi lännestä niin saisivat suomalaisetkin osansa ja voisimme jakaa ongelman yhdessä.

Tomas Mörtberg

Övertoneålla pelätään, että sankat sääskiparvet karkottavat myös turistit.

– Mehän olemme harjaantuneita pistoksiin, mutta eteläläiset tykkäävät huonoa. Leirintäaluekin on mustanaan hyttysiä. Kyllähän turistit varmaan miettivät, että kyllä me jatkamme matkaa, ei tämä ollutkaan hyvä paikka, Mörtberg miettii.

Tornionjoki tulvii Övertorneån kohdalla paljon enemmän kuin Suomen puolella. Kunnanneuvos toivookin kesäksi länsituulta, jotta riesa voitaisiin jakaa rajanaapurin kanssa.

– Jospa se tuulisi lännestä niin saisivat suomalaisetkin osansa ja voisimme jakaa ongelman yhdessä.