1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tennilä: "Punaliput pitäisi kaivaa esiin työväentalojen vintiltä"

Konkaripoliitikko Esko-Juhani Tennilä herättelee vasemmistoa vaalitappion jälkeen terävöittämään politiikkaansa ja ottamaan oppia suuruuden vuosilta. Konsensuspolitiikka ei Tennilän mielestä johda mihinkään, vaan nyt olisi vastakkainasettelun aika.

Kuva: Martti Juntunen / Yle

Vasemmistoliiton veteraanipoliitikko Esko-Juhani Tennilä perää puolueen politiikkaan lisää asennetta, aatetta ja punaväriä. Tennilän mielestä puolueen alamäen taustalla on osaltaan mukaan meneminen vallitsevaan konsensuspolitiikkaan.

– Jalkapallotermejä käyttääkseni meillä oli ennen rajut topparit ja hyökkääjät kentällä tässä vasemmassa joukkueessa. Nyt siellä keskikentällä pörrää pikkusyötön miehiä, joista yleisökään ei tiedä mitä joukkuetta ne edustavat, Tennilä sivaltaa.

Tennilän mukaan molempien vasemmistopuolueiden olisi kirkastettava linjansa ja löydettävä päämäärä, johon pyrkiä. Työväenliikkeen taustalla on yhteinen tavoite hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisesta. Nyt sitä ollaan Tennilän mielestä purkamassa.

Kuva: Tanja Männistö / Yle

– Siinä toiminnassa ei ainakaan pitäisi olla mukana.

"Työelämän muutoksiin ei ole osattu reagoida"

Tennilän mukaan puolue ei ole myöskään osannut reagoida tarpeeksi työelämän muutoksiin. Tehtaiden ja teollisuustyöpaikkojen valtavat kannattajamassat ovat sulaneet sitä myötä kun työn tekeminen on sirpaloitunut ja työpaikat ovat karanneet ulkomaille.

Haasteet ovat uudet, myöntää Tennilä, mutta suuruuden vuosien rohkeampi asenne pitäisi nostaa taas esiin.

– Kyllä ne punaliput pitäisi kaivaa sieltä työväentalon vintiltä esiin ja palata tavallaan juurille. Asenteiden pitää olla selvempiä, tämä on nyt mennyt semmoiseksi konsensusjahnaamiseksi.

Meillä oli ennen rajut topparit ja hyökkääjät kentällä tässä vasemmassa joukkueessa. Nyt siellä keskikentällä pörrää pikkusyötön miehiä.

Esko-Juhani Tennilä

Tennilän mielestä vasemmistoliiton ja vasemmiston ylipäätään pitäisi keskittyä nyt yhteiskunnan vähäosaisten puolustamiseen. Matalapalkka-aloilla raatavien lisäksi Tennilän tähtäimessä ovat pätkätyöläiset ja työttömät.

– Eihän nämä ongelmat ole mihinkään hävinneet. Meillä on yhteiskunnassa valtava epätasa-arvo. Suomessa on melkein 400 000 työtöntä, virallinen luku taitaa olla 360 000, siitä ei tällä hetkellä kukaan kanna huolta, Tennilä lataa.

– Tämä on vasemmistolle heräämisen paikka.