Hoitotyöstä kaupan kassalle – "Tämä tuntuu omalta alalta"

Vappuaaton hulinassa kokkolalaisen marketin kassalla istuu tyytyväinen ihminen. Tiina Määttälä päätyi nykyiseeen työhönsä monen ammatin kautta. – Viihdyn täällä. Henki on hyvä ja kommunikaatio toimii. Yksi parhaista työpaikoista, missä olen ollut, sanoo Määttälä.

Kuva: Minna Mustonen / Yle

Kun muut joutuvat lähtemään töistään "kassan kautta" , Tiina Määttälä päätyi hoitoalalta kassalle. Hän ei lähtenyt paremman palkan toivossa, sillä tili on nykyään hieman pienempi.

– Henkinen rasitus on hoitoalalla aivan eri luokkaa kuin tässä. Totesin, että se ei ole minun työtäni ja lähdin kokeilemaan kaupan alaa.

– Asiakkaiden kanssa ei tule ongelmia. Suurin osa on ihan fiksuja ja ymmärtäväisiä ihmisiä. Jos tuntuu, ettei onnistu, kommunikaatio on ensimmäinen reitti. Ehdottomasti aina täytyy pystyä selvittämään tilanteet puhumalla.

Määttälän kokemus psykiatrian hoitotyöstä onkin hyvä apu kaupassa.

– Työkokemuksen perusteella lukee asiakkaita ja osaa toimia tilanteissa eri tavalla erilaisten ihmisten kanssa.

Kassatyö ei hänen mielestään ole erityisen raskasta.

– Olen liikkuvainen ihminen ja välillä istun, välillä nousen seisomaan. Onneksi siihen on mahdollisuus. Itsestä on kiinni, miten ergonomiaa toteuttaa. Raskaiden esineiden käsittelyssä on tärkeää muistaa oikeat työotteet, joista meille on puhuttu ja järjestetty koulutusta .

Työyhteisöllä on Tiina Määttälän mielestä erittäin suuri merkitys.

– Meillä on hyvä henki, ja on hauskaa päivittäin. Se, että voi nauraa ja jutella työtovereiden kanssa, on mahtavaa. 

Kaupan alaa pidetään matalapalkka-alana.

Duunarina itseäni pidän, enkä häpeä sitä yhtään. Minulle tärkeintä on, että viihdyn työssäni.

Tiina Määttälä

– Yksinään asuvalle ihmiselle palkka riittää. Illat ja viikonloput tuovat rahaa ihan mukavasti, sanoo Tiina Määttälä, joka tunnustautuu duunariksi.

– Duunarina itseäni pidän, enkä häpeä sitä yhtään. Minulle tärkeintä on, että viihdyn työssäni. Se on ihan sama mitä tekee, kunhan ei häpeä työtään.