1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Finavia kuittaa miljoonatappiota riskisijoitusten lunastuksista

Lentokenttäyhtiö Finavia joutuu kirjaamaan vielä pitkään suurtappioita takavuosina otetuista riskisijoituksistaan. Viime vuonna ja tämän vuoden alussa tappiota on tullut yhteensä jo 12 miljoonaa euroa. Finavian johdolla on silti Liikenne- ja kuntaministerin luottamus asian hoitamisessa.

Kuva: Finnavia

Ylen ruotsinkielinen uutistoimitus kertoi keskiviikkona, että Finavia on joutunut kirjaamaan viime vuodelta ja tämän vuoden alusta yhteensä 12 miljoonan euron tappiot useita vuosia sitten otetuista korkojohdannaisista.

Johdannaisista on tullut matalien korkojen aikana kiviriippa. Niiden purkaminen ei onnistu käden käänteessä ja miljoonatappioita on vielä edessä.

– He [Finavian johto] on kertonut, että varmasti tulee vielä edelleen tappiota, kun niitä [johdannaisia] ei ole pystytty purkamaan kerralla, sanoo liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (Kok.)

Finavian omistajaohjauksesta vastaavalle Risikolle on selostettu johdannaisten historia juurta jaksain, viimeksi yhtiön johto kävi Risikon pakeilla muutama viikko sitten. Ministerikään ei halua julkisuudessa puida, miksi lentokenttiä hallinnoiva valtionyhtiö lähti mukaan johdannaispeliin.

– Kun kysyin tätä samaa asiaa, että mihin tämä perustuu, minulle on annettu selvitys siitä. Mutta  se on sellaista asiaa, jota ei nyt käsitellä julkisuudessa, Risikko sanoo.

Nämä korkojohdannaiset otettiin taannoin vastoin sääntöjä ja menettelyyn on puututtu jo aiemmin tilintarkastuksessa ja myös Valtion tarkastusviraston toimesta (siirryt toiseen palveluun).

Paula Risikko luottaa Finavian hallituksen ja johdon suunnitelmaan purkaa johdannaisia, vaikka niistä kertyykin lisää tappioita.

Korjattu 1.5.2015 kello 9.57 ministeri Risikon titteliksi liikenne- ja kuntaministeri. Jutussa luki liikenne- ja viestintäministeri.