Hakalahden seutu uudistuu lähivuosina Kokkolassa

Kokkolan keskustan tuntumassa sijaitsevan Hakalahden tienoo muuttuu lähivuosina, sillä aluetta kaavoitetaan uusiksi. Shellin tontin kaava on tekeillä, Tankarin opiskelija-asuntolat on purettu samoin kuin Amorin talli. Yksi sentään pysyy eli Kruununvoudintalo, vaikka senkin tontti saa uuden kaavan.

ulosottomiehet
Kuvassa ilmakuvaa Kokkolasta
Kokkolan kaupunki

Kruununvoudintalon alueen kaava vuodelta 1970 ei ole ajan tasalla, joten sinne halutaan laatia uusi asemakaava. Itse asiassa kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi todetun Kruununvoudintalon paikalle saisi kaavan mukaan rakentaa kerrostalon. Kaupunginhallitus asettikin alueen rakennuskieltoon vuonna 2014.

Asemakaava-arkkitehti Elina Nissinen toteaa, että Kruununvoudintalolle ei ole tarkoitus tehdä mitään. Hänen mukaansa se, mitä alueelle tulee, on vielä aivan auki. Amorin tallin lähelle sopii hänen mielestään asuinrakennuksia ja vaikkapa tiloja erityisasumiselle.

– Lisäksi voidaan miettiä, onko tarpeen päivittää Keskuspuiston suunnitelmaa, joka on vuodelta 2008. Tarvitaanko Keskuspuistoon jalkapalloaluetta, kun sellaiset nykyään sijaitsevat Santahaassa. Me tulemme aukaisemaan foorumin, jossa kansalaiset voivat asiasta keskustella. Toivomme rakentavaa keskustelua asiasta pohjustuksena kaupunginhallituksen päätökselle.

Kommentteja saa jättää

Alueen maanomistajilla ja niillä, joihin kaava vaikuttaa, on mahdollista osallistua valmisteluun ja lausua mielipiteensä asiasta. Asemakaavamuutosehdotuksen on tarkoitus valmistua ensi vuoden aikana.

Kruununvoudintalon ympäristöön laadittavan kaavan suunnittelualue sijaitsee Pohjois-Hakalahdessa Meijerikadun, Urheilutalon, Vesiveijarin, Kaarlelankadun ja Antti Chydeniuksenkadun rajaamalla alueella. Tarkastelualueena on lisäksi osa Keskuspuistosta sekä Urheilutalon alue.

Amorin tallin tienoon suunnittelualue sijaitsee Kaarlelankadun, Topeliuksenkadun, Banerinkadun, Pengerkadun ja Hakalahden Shellin tontin rajaamalla alueella. Tarkastelualueeseen on otettu mukaan myös Donnerskan koulu sekä Tervapolttajankadun varrella oleva puisto, sillä ruotsinkielisiltä kouluilta on tullut viestiä puutteellisista parkkitiloista.