Lajittelu tarkentui – jätelasi menee vihdoin kunnolla kiertoon

Jätelasin lajittelu on tiukentunut toukokuun alusta. Lasinkeräykseen saa laittaa enää pelkästään lasipakkauksia eli pulloja ja purkkeja. Niidenkin osalta luokittelu on tarkkaa ja varmaa on, että kuluttajalta menee helposti sormi suuhun. Tarkennukset johtuvat siitä, että suomalainen jätelasi pääsee ensimmäistä kertaa kunnolla kierrätettäväksi.

luonto
Keräyslasia.
Sekalaista jätettäYL E / Häme

Suomalaisten jätelasi on tähän mennessä päätynyt lähinnä maanrakennusaineeksi. Siitä on valmistettu myös jossain määrin lasivillaa ja vaahtolasia eli eristettä. Siksi osassa maata lasinkeräyspisteisiin on saanut sujauttaa myös vaikkapa juomalaseja.

Nyt säännöt muuttuvat, sillä jätelasin kerää jatkossa Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy (siirryt toiseen palveluun), joka kuljetuttaa lasit Englantiin Berryman Ltd:lle. Yritys esikäsittelee lasin ja toimittaa sen uusien lasipakkausten valmistukseen.

– Jätelasi pääsee ensimmäistä kertaa kierrätettäväksi, sillä aikaisempaa käyttöä ei lasketa kierrätykseksi lainkaan. Kilpailutimme lasinkierrätyksen ja valitsimme englantilaisfirman kustannusten vuoksi ja siksi, että näin lasista valmistetaan uusia pakkauksia. Suomessa ei ole enää lasipakkauksia valmistavaa teollisuutta, kertoo Pakkausalan Ympäristörekisterin toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen.

Uusien purkkien raaka-aine

Juuri materiaalin uudelleenkäyttö on syy, miksi esimerkiksi lasinen uunivuoka tai kahvikannu eivät käy lasinkeräykseen jatkossa. Niistä ei voi valmistaa uusiolasia.

Tanskanen kertoo, että Suomessa lasijäte tarkastetaan silmämääräisesti. Englannissa lasi päätyy lajittelulaitokselle, jossa esimerkiksi metalli poistetaan magneettien avulla. Siellä myös erotellaan eriväriset lasit eri jakeisiin.

Suomesta arvioidaan kertyvän 15 000 tonnia kierrätyslasia vuodessa. Määrään ei ole laskettu sitä lasijätettä, joka ei kierrätykseen kelpaa.

Kotitalouksissa joudutaan pähkäilemään, mikä on kierrätykseen kelpaava lasipurkki. (siirryt toiseen palveluun) Sellainen ei ole kosmetiikkapurkki, joka on valmistettu opaalilasista. Juomalasi, kristallilasi tai kattiloiden lasinen kansi eivät myöskään käy. Koristelasi tai peililasi eivät sovi kierrätykseen, eivät myöskään posliini, kiviaines tai keramiikka.

Tiukentuneiden ohjeiden taustalla ovat uudet säädökset. Jätelaki uudistui pari vuotta sitten. Viime kesänä asetus pakkausten tuottajavastuusta tarkensi ohjeistusta.