1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Omapäiset tytöt skippasivat luokkaretken Ahvenanmaalle Spice Girlsin takia

Kajaanilaisen Nina Mäkeläisen mieleenpainuvin luokkaretkimuisto syntyi, kun silloin 12-vuotiaat Nina ja hänen paras kaverinsa Maris matkustivat yksin Helsinkiin. Muu luokka matkusti Ahvenanmaalle, tytöt menivät Spice Girls -yhtyeen konserttiin.

Kuva: EPA

Vuonna 1998 kajaanilainen Nina Mäkeläinen oli kuudennella luokalla. Luokka oli päättänyt mennä kevään luokkaretkellä Ahvenanmaalle ja Helsinkiin.

Nina ja hänen paras ystävänsä olivat suunnitelleet asian toisin. Helsingissä esiintyi samaan aikaan englantilainen superbändi Spice Girls.

– Opettaja ei ollut hirveän mielissään asiasta, että kaksi tyttöä lähtee omille matkoilleen. Mutta mehän päätettiin sillä tavalla, ostettiin ne liput ja kahdestaan lähdettiin junalla 12-vuotiaina Spice Girls -kylttien kanssa kohti Helsinkiä.

Nina muistelee, etteivät vanhemmat pistäneet vastaan, vaan he myös maksoivat keskustelujen jälkeen reissun.

– Silloin ei ollut kännyköitä ollenkaan mukana, vanhemmat luottivat eri tavalla. Silloin maailmakin oli ihan erilainen, ei nykypäivänä olisi onnistunut tuollainen reissu. Piti kyllä keskustella ja olla luottamuksen arvoinen, ja niin kyllä oltiinkin.

Televisiouutisista äitini oli nähnyt, että siellähän ne tytöt odottavat areenan edessä vesisateessa.

Nina Mäkeläinen

Vesisateessa odottamista

Nyt Nina Mäkeläisestä tuntuu, että maailma on muuttunut. Hän arvelee, että silloin ei osannut pelätä niin paljoa, eivät vanhemmat eivätkä lapsetkaan.

– Sinne me saavuimme Helsinkiin. Kahdestaan oltiin liikenteessä ja etsittiin Hartwall Arena. Siellä varmaan kahdeksan tuntia odotettiin, että päästään itse paikan päälle. Televisiouutisista äitini oli nähnyt, että siellähän ne tytöt odottavat areenan edessä vesisateessa. Vettä satoi, ja sadesuojan alla oltiin. Odottamassa oli paljon muitakin, ja kilpaa juostiin sisälle, että saadaan hyvät paikat. Ja ne saatiinkin aika läheltä lavaa.

Muut luokkalaiset olivat Ahvenanmaalla samaan aikaan. Kun keikka päättyi, piti etsiytyä hotellille.

– Silloin yöllä ennen puoltayötä lähdettiin junalla Järvenpäähän hotellille. Olimme Marisin kanssa yhden yön siellä hotellilla kahdestaan. Seuraavana päivänä muu luokka tuli samaan hotelliin. Muut olivat aika ihmeissään siitä, miten olimme kahdestaan liikenteessä ja kuinka olimme selvinneet. 

Spaissareita haastateltiin vuonna 1998 heidän Suomen vierailullaan. Video: Elävä arkisto

Luokkaretki jatkui yhdessä muun luokan kanssa seuraavana päivänä.

– Muistaakseni Helsingissä käytiin näissä peruskohteissa, missä luokkaretkeläiset käyvät. En muista tarkemmin kyllä, mitä tehtiin. Varmaan se bändin näkeminen vei voiton, että muu luokkaretkiaika on jäänyt ihan unohduksiin, Nina kertoo.

Viimeinen keikka

Bändi hajosi muutamia päiviä Helsingin keikan jälkeen, kun Geri Halliwell lähti yhtyeestä.

Muut olivat aika ihmeissään siitä miten olimme kahdestaan liikenteessä ja kuinka olimme selvinneet.

Nina Mäkeläinen

– Sitä ei tietenkään tiedetty, että keikka jäi viimeiseksi. Sehän oli historiallista päästä näkemään Spice Girls, ja ikätoverit olivat varmasti kateellisia silloin. Tuntui vielä hienommalta, se oli todella ainutlaatuinen kokemus. Tiesi sen, että sen jälkeen ei kyllä muutkaan pääse näkemään, Nina Mäkeläinen mainitsee.

Spice Girls jatkoi hajoamisen jälkeen pari vuotta nelijäsenisenä. Vuonna 2007 yhtye koottiin uudelleen ja Spice Girls teki maailmanlaajuisen kiertueen, joka päättyi seuraavana vuotena. Lontoon olympialaisissa vuonna 2012 yhtye nähtiin lavalla viimeisimmän kerran.

Nina ei muista kaikkea yksityiskohtaisesti, mutta tunnemuisto on vahva.

– Kaikkia asioita en voi enää muistaa, mutta mieleen nousee kuvia junamatkasta ja siitä odottamisesta. Ja itse bändin katsomisesta. Sellaisia pieniä välähdyksiä. Muistan sen tunnelman, jännityksen, mikä pikku tytöllä oli. Se oli todellakin huikea reissu. Ja siihen tietysti kuuluu muistona niiden kylttien väkertäminen. Niitä tehtiin todella kauan, Nina muistelee.