Näkökulma: Perussuomalaiset joutuu perääntymään maahanmuuttolinjastaan – vasemmisto erottumassa talouskannoillaan

Perussuomalaisten muista puolueista poikkeavat maahanmuuttokannat ovat tuttuja vaalikeskusteluista, mutta niiden päätyminen hallitusohjelmaan olisi selkeä muutos Suomen nykypolitiikkaan, kirjoittaa Riikka Uosukainen.

politiikka
Riikka Uosukainen
Riikka UosukainenYle

Hallitustunnustelija Juha Sipilä sai iltapäivällä eduskuntapuolueilta vastaukset esittämiinsä 15 kysymykseen. Keskusteluja on tietysti käyty viime viikkoina tiiviisti, eivätkä puoluejohtajien kannat tuota tunnustelijalle mitään suuria yllätyksiä.

Iltapäivän tiedotustilaisuudessa Sipilä sanoi perehtyneensä tarkemmin vain perussuomalaisten vastauksiin. Hän piti puolueen julkisen talouden sopeutuslistaa kovin vaatimattomana ja verokysymyksissäkin oltiin vielä kaukana.

Mutta varsinaiseksi kipukohdaksi on nousemassa perussuomalaisten maahanmuuttolinja. Puolue vaatii pakolaiskiintiön sitomista taloustilanteeseen ja useita kiristyksiä, muun muassa perheenyhdistämiskäytäntöihin ja turvapaikkamenettelyyn.

Perussuomalaisten muista puolueista poikkeavat maahanmuuttokannat ovat tuttuja vaalikeskusteluista, mutta niiden päätyminen hallitusohjelmaan olisi selkeä muutos Suomen nykypolitiikkaan.

Viikonlopun puhelinkeskusteluissa Sipilä aikoo kysyä Soinilta täsmennyksiä maahanmuuttokantoihin. Tiistaihin mennessä Soinin pitäisi löytää toinen ääni, perääntyä puolueen jyrkistä muotoiluista ja miettiä miten se selitetään kannattajille.

Perussuomalaisten sopeuttaminen hallitukseen on vaatinut heti tunnustelujen aluksi toisenkin kummallisen kuvion. Eilen tunnustelijalta lähteneissä kysymyksissä ihmetytti eurokriisin hoitoa koskeva liite, jonka EU:n talouspoliittista koordinaatiota kritisoivan otteen koettiin olevan perussuomalaisille sovitettu tilaustyö. Sen päätyminen hallitusohjelmaan olisi muutos Suomen aiempiin linjauksiin.

Tänään Sipilä vahvisti, että EU-liitteestä puhuttiin etukäteen perussuomalaisten kanssa. Nyt vaikuttaa siltä, että tästäkin käydään uusi keskustelu viikonloppuna.

Perussuomalaisten hallituskelpoisuus varasti odotetusti huomion tunnustelujen ensimmäisellä kierroksella. Soinin varjoon jäivät puolueiden vastauksista paljastuvat talouslinjojen erot.

Vasemmistoliitto tuntui rajaavan itsensä yhteisestä pöydästäilmoittamalla, ettei hyväksy valtiovarainministeriön tilannekuvaa Suomen taloudesta. Ja miten tunnustelija Sipilä tulkitsee Sdp:n vastauksen kysymykseen, saako kokonaisveroaste nousta: Talouskasvun vauhdittuessa kokonaisveroaste voidaan kääntää laskuun. Koska kokonaisveroaste on voimakkaasti riippuvainen taloudellisen kasvun nopeudesta, on talouspolitiikka järkevämpää ankkuroida työllisyysasteen nostamiseen.

Appi sovellus hallitusneuvotteluihin.
Riikka Uosukainen / Yle

Sipilä vakuutti tänään, ettei puolueen vastauksissa ilmennyt mitään mikä muuttaisi ennalta kerrottua aikataulua. Ensi viikolla tiedämme hallituspohjan.

Prosessinhallintaa varten keskustalla on käytössä hallitusneuvottelujen projektiappi. Sipilän avustaja Riina Nevamäki esitteli ipadistaan 20. huhtikuuta alkaneen projektin aikajanaa. Urakasta näytti olevan 33 prosenttia tehtynä ja valmista pitäisi olla 25. toukokuuta.

Riikka Uosukainen
Ylen politiikan toimituksen erikoistoimittaja

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus