Afrikkalaislasten hyväksikäytöstä epäillyistä Ranskan rauhanturvaajista osa tunnistettu

Keski-Afrikan tasavaltaan lähetetyistä ranskalaisista rauhanturvaajista 14:ää epäillään lasten raiskauksista ja seksuaalisista hyväksikäytöistä. Ranska lähetti entiseen siirtomaahansa pari tuhatta rauhanturvaajaa puolisentoista vuotta sitten rauhoittamaan kansanryhmien välistä väkivaltaa.

Ranskalaisia sotilaita Banguissa helmikuussa 2014. Kuva: Legnan Koula / EPA

Ranskan presidentti Francois Hollande sanoo, ettei tunne armoa, jos syyllisyys seksuaalirikoksiin varmistuu. Ranskalaisen oikeusviranomaisen mukaan tutkinnassa on paljastunut, että 14 Keski-Afrikan tasavaltaan lähetetyistä ranskalaisista rauhanturvaajista olisi käyttänyt useita lapsia seksuaalisesti hyväkseen.

Vain muutaman epäillyn sotilaan henkilöllisyys on kuitenkin varmistunut, ja yhtäkään ei ole vielä kuulusteltu.

Julkisuuteen vuoti aiemmin tällä viikolla tieto tutkinnasta ranskalaissotilaiden epäillyistä seksuaalirikoksista. Tutkinnassa on selvinnyt, että ranskalaiset rauhanturvaajat olisivat käyttäneet seksuaalisesti hyväkseen keskiafrikkalaisia nälkiintyneitä lapsia, joille annettiin ruokaa palkaksi. Nuorimmat hyväksikäytetyt olivat 9-vuotiaita.

Uutistoimisto AFP:n mukaan YK:n tutkintaraportissa ilmenee, että ranskalaisten lisäksi myös Tshadin ja Päiväntasaajan Guinean sotilaita epäiltäisiin lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Ranskan puolustusministeriö on vahvistanut, että epäillyt hyväksikäytöt tapahtuivat pakolaisleirillä pääkaupungin Banguin lentokentällä. Hyväksikäytöt jatkuivat puolen vuoden ajan joulukuusta 2013 viime vuoden kesäkuuhun. Puolustusministeriö on myös kiistänyt yrittäneensä peitellä viime kesänä alkanutta tutkintaa.