Itävalta ei suostu luovuttamaan ukrainalaisoligarkkia Yhdysvaltoihin

Yhdysvallat on pyytänyt Dmytro Firtašin luovuttamista, koska häntä vastaan on nostettu korruptiosyytteitä Yhdysvalloissa. Itävaltalaisoikeus ei kuitenkaan pitänyt näyttöä riittävänä.

Ulkomaat
Dmytro Firtašin kasvokuva.
Dmytro Firtaš marraskuussa 2011.Inna Sikolovskaja / EPA

Itävaltalainen tuomioistuin on torjunut Yhdysvaltain pyynnön luovuttaa ukrainalainen oligarkki Dmytro Firtaš Yhdysvaltoihin vastaamaan korruptiosyytteisiin.

Tuomioistuin ei pitänyt Yhdysvaltojen esittämää näyttöä Firtašia vastaan riittävän vahvana. Tuomioistuimen edustajan Christina Salzbornin mukaan tapauksella vaikuttaa olevan myös poliittisia motiiveja.

Ukrainan vaikutusvaltaisimpiin oligarkkeihin kuulunut Firtaš pidätettiin Wienissä viime vuonna Yhdysvaltain pyynnöstä. Yhdysvalloissa hänen toimiaan on tutkittu vuodesta 2006 asti ja häntä vastaan on nostettu korruptiosyyte, joka liittyy titaanikaivosprojektiin Intiassa.

Firtaš kiisti oikeudessa syytökset ja sanoi olevansa poliittisen kampanjan uhri.

Firtaš on ollut 125 miljoonan euron takuita vastaan vapaalla jalalla odottamassa luovutuspyynnön käsittelyä, mutta hän ei ole saanut poistua Itävallasta. Firtaš saa nyt passinsa takaisin, mutta hänelle määrättyä takuusummaa ei palauteta ennen kuin oikeuden päätös saa lainvoiman. Syyttäjät ovat valittaneet siitä.

49-vuotiasta Firtašia pidettiin viime vuonna syrjäytetyn Ukrainan presidentin Viktor Janukovitšin tukijana.

Lähteet: Yle Uutiset, AP, Reuters, AFP