Vappumarssijat vaativat Aasiassa parempaa palkkaa – Turkissa poliisi sulki Istanbulin keskustan marssijoilta

Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa kymmenet tuhannet marssijat uhkasivat yleislakolla, jos hallitus toteuttaa aikeensa muun muassa helpottaa työntekijöiden irtisanomista. Teheranissa Iranissa tuhannet ihmiset osoittivat mieltä työolojen parantamisen puolesta ja ulkomaalaisten palkkaamista vastaan.

Ulkomaat
Mielenosoittajat vastustivat tavaroita ja palveluita koskevan veron korottamista Petronas-kaksoistornien edustalla Kuala Lumpurissa, Malesiassa, 1. toukokuuta. Maan oppositio ja aktivistit sanovat, että alueen elinkustannukset ovat nousseet supistettujen tukien ja nousseiden verojen vuoksi.
Mielenosoittajat vastustivat tavaroita ja palveluita koskevan veron korottamista Petronas-kaksoistornien edustalla Kuala Lumpurissa, Malesiassa, 1. toukokuuta. Maan oppositio ja aktivistit sanovat, että alueen elinkustannukset ovat nousseet supistettujen tukien ja nousseiden verojen vuoksi.Mohd Rasfan / AFP / Lehtikuva

Turkin poliisi on sulkenut Istanbulin keskustan lähes kaikelta liikenteeltä estääkseen luvattomat vappumielenosoitukset. Poliisi on yrittänyt estää pääsyn muun muassa Taksimin aukiolle, joka tunnetaan aiempien mielenosoitusten keskuspaikkana.

Osa mielenosoittajista on yrittänyt tunkeutua suljetulle alueelle väkisin ja poliisi on käyttänyt kyynelkaasua ja vesitykkejä. Sadat mielenosoittajat ovat heitelleet poliiseja kivillä. Useita poliiseja ja mielenosoittajia on loukkaantunut ja yli 200 ihmistä on pidätetty.

Turkkilaisten tiedotusvälineiden mukaan Istanbulin kaduille on määrätty 20 000 poliisia, joilla on käytössään yhteensä 62 vesitykkiä.

Viranomaiset ovat sallineet vain ammattiliittojen tarkoin valvotut marssit.

Aasiassa vaadittiin parempia työoloja

Aasian vappumarsseilla on puolustettu työntekijöiden oikeuksia. Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa kymmenet tuhannet marssijat uhkasivat yleislakolla, jos hallitus ajaa läpi suunnittelemansa työelämän uuditukset. Hallitus haluaa helpottaa työntekijöiden palkkaamista ja irtisanomista.

Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa tuhannet ihmiset vaativat parempaa palkkaa ja lyhyempää työaikaa sekä tilapäisten työntekijöiden palkkaamisen kieltämistä. Kymenet vappumarssille osallistuneet heittelivät savupommeja lähellä presidentinkansliaa. Hongkongissa sadat kotiapulaiset marssivat oikeuksiensa parantamisen puolesta.

Iranin pääkaupungissa Teheranissa tuhannet mielenosoittajat vaativat työolojen parantamista sekä vastustivat ulkomaisten työntekijöiden palkkaamista, kertoo uutistoimisto Ilna.

Moskovan Punaisella torilla on marssinut noin 140 000 työläistä ja opiskelijaa. Hallitsevan Yhtenäinen Venäjä -puolueen mukaan vappumarsseille odotetaan koko maassa yhteensä noin 2,5 miljoonaa ihmistä.

Myös Ateenassa tuhannet ihmiset ovat osallistuneet ammattiliittojen järjestämälle vappumarssille.

Berliinissä vappuyön kapitalismin vastaiset katujuhlat kokosivat tuhansia ihmisiä. Kaupungin pohjoisosassa poliisia heiteltiin ilotulitteilla ja kivillä.15 ihmistä pidätettiin. Muualla Berliinissä juhlinta sujui kuitenkin poliisin mukaan tavallista rauhallisemmin.

Lähteet: AFP, AP, Reuters