Vedättikö Soini Sipilää?

Hallitusneuvottelija Juha Sipilä (kesk.) hämmästyi torstaina perussuomalaisten vastauslistaa. Timo Soinin kanssa oli sovittu täysin toisenlaisista EU- ja maahanmuuttokirjauksista, keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen kertoo. Sipilä keskustelee perussuomalaisten vastauslistasta Soinin kanssa alkuviikosta.

politiikka
Keskustan pj. Juha Sipilä (vas.) ja perussuomalaisten pj. Timo Soini (oik.).
Keskustan Juha Sipilä ja perussuomalaisten Timo Soini vaalien tulosillassa Pikkuparlamentissa Helsingissä, 19. huhtikuuta 2015.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hallitusneuvottelija Juha Sipilä (kesk.) tuli torstaina aidosti yllättyneen näköisenä kameroiden eteen kommentoimaan puolueilta saamiaan vastauksia viiteentoista kysymykseensä. Perussuomalaisten vastaukset olivat aivan jotain muuta kuin Sipilä oli odottanut.

– Kyllä se sopeutuslista, tai sanotaan leikkauslista, oli kovin vaatimaton. Verotuksessa ollaan aika kaukana. Maahanmuuttokysymyksissä ollaan aika kaukana ja sitten tämä EU-vastaus myöskin vähän ihmetytti, Sipilä sanoi.

Perjantaina selvisi ihmettelyn syy.

Sipilä oli keskustellut puolitoista tuntia jokaisen puoluejohtajan kanssa pohjustaakseen kysymyspatteristoaan. Muutkin puolueet olivat kopioineet etukäteispuheista huolimatta vastauksiksi vaaliohjelmansa tavoitteita, mutta perussuomalaiset oli omassa lajissaan.

– Keskusteluihin käytettiin aika paljon aikaa, mutta ne eivät millään tavalla heijastuneet vastauksista, keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen sanoo.

"Kipukohdat keskusteltiin ennakkoon selviksi"

Yrittäjämaailmasta tullut Juha Sipilä luotti selkeisiin toimintatapoihin ja aikoi välttää odotettavissa olevat hankaukset sopimalla niistä puoluejohtajien kanssa etukäteen.

Perussuomalaisten ja muiden puolueiden kannat eroavat eniten EU-asioissa ja maahanmuuttokysymyksissä.

Keskustelujen jälkeen EU-kysymyksiä hiottiin perussuomalaisten haluamaan suuntaan. Monien ihmetykseksi EU:n talousvaltaa haluttiin palauttaa Brysselista Suomeen, vaikka koko euroalueen tavoite on ollut päinvastainen: syventää taloudellista ohjausta.

Tämä kädenojennus ei auttanut: perussuomalaiset vaati hallituspohjavastauksissaan omia tavoitteitaan, kuten jäsenmaksujen palautusta.

Tätäkin vaikeampaa on muiden puolueiden taipua perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikkaan. Sipilän ja Soinin ennakkopuheista huolimatta perussuomalaiset vaati pakolaiskiintiön leikkaamista ja muita huomattavia kiristyksiä maahanmuuttopolitiikkaan.

Jäikö perussuomalaisten hallitustaival tähän?

Puoluesihteeri Timo Laaninen ei halua pohtia, miten perussuomalaisten hallitukseen pääsemiselle nyt käy. Sipilä ja Soini ovat jo keskustelleet alustavasti asiasta, puheet jatkuvat alkuviikosta.

Laanisen mielestä perussuomalaisten poliittinen kulttuuri on toisenlaista kuin mihin on totuttu.

– Kun ryhdytään puhumaan hallitusohjelmasta, mikään puolue ei voi täydellisesti siihen omia kantojaan saada, Laaninen sanoo.

Sipilä on sanonut rakentavansa hallitustaan luottamuksen pohjalle.

– Tärkeää on, että näissä, sanotaan herkissä asioissa – talouden kasvukysymykset, EU-politiikka, maahanmuuttopoltiikka – tehdään nyt niin selkeät kirjaukset, että niihin ei tarvitse neljän vuoden aikana palata ja että kaikki eduskuntaryhmät oikeasti sitoutuvat siihen, mitä yhdessä sovitaan, Laaninen sanoo.

Yle ei tavoittanut Timo Soinia kommentoimaan asiaa.