Amerikkalaislehti kiinnostui Suomen puolustusvoimien kirjeestä 900 000 reserviläiselle

Uutisviikkolehti Newsweek kertoo jutussaan myös alkuviikolla uutisoidusta mahdollisesta vedenalaisesta havainnosta Suomen vesialueella sekä käsisyvyyspommilla annetusta varoituksesta.

Ulkomaat
Kuvakaappaus europe.newsweek.com -sivustolta.
Kuvakaappaus europe.newsweek.com -sivustolta.Newsweek

Yhdysvaltalainen uutisviikkolehti Newsweek (siirryt toiseen palveluun) on uutisoinut Suomen puolustusvoimien suunnitelmista lähettää toukokuussa kirje 900 000 reserviläiselle sekä kirjeitä koskevasta televisiomainoksesta.

Newsweek otsikoi juttunsa "Suomen armeija valmistelee 900 000 reserviläistä kriisitilannetta varten". Lehti kertoo jutussaan, että kirjeissä kerrotaan 20–60-vuotiaille reserviläisille, mikä heidän roolinsa olisi kriisitilanteissa sekä pyydetään heitä päivittämään tietonsa.

Lehti kirjoittaa myös, että Suomella on pieni 16 000 hengen vahvuinen ammattiarmeija, mutta mobilisaatiotilanteessa Suomi voisi kutsua entiset asevelvolliset taistelemaan ja sodanaikainen vahvuus olisi 230 000.

Newsweek kertoo puolustusministeri Carl Haglundin kiistäneen, että kampanjalla olisi mitään tekemistä Venäjä-suhteen tai Ukrainan kriisin kanssa. Lehden mukaan Haglund ei ole kommentoinut sitä, miten uskoo Venäjän reagoivan uutiseen.

Jutussa kerrotaan myös aiemmin tällä viikolla uutisoidusta vedenalaisesta havainnosta Suomen vesialueella sekä sen vuoksi käsisyvyyspommeilla annetusta varoituksesta.

Lisäksi lehti kertoo Suomen vaalituloksesta ja sanoo voittaneiden keskustan ja perussuomalaisten vastustavan Nato-jäsenyyttä. Samoin sitä vastustaa suomalaisten enemmistö viimevuotisten mielipidekyselyjen mukaan, lehti kertoo.

Newsweekin uutista ovat lainanneet ainakin Business Insider (siirryt toiseen palveluun) ja Kyiv Post (siirryt toiseen palveluun) -verkkolehdet.

Suomessa siitä uutisoi ensimmäisenä Verkkouutiset (siirryt toiseen palveluun).

Newsweekin haastattelemat Jon Hellevig ja Peter Iiskola tunnetaan Venäjää vahvasti myötäilevistä kannanotoistaan.